24.10.2024 / 09:04 Svijet - Povećana zabrinutost

MMF upozorava: Trgovinski rat mogao bi smanjiti globalni BDP za 7%

MMF upozorava: Trgovinski rat mogao bi smanjiti globalni BDP za 7%
Foto: MMF

Svjetska ekonomija mogla bi se smanjiti za veličinu udružene francuske i njemačke ekonomije ako dođe do trgovinskog rata između najvećih svjetskih ekonomija, potvrdio je Međunarodni monetarni fond (MMF) za BBC.

Do toga dolazi zbog povećane zabrinutosti uoči mogućeg reizbora Donalda Trumpa u SAD-u.

Trump kaže da planira uvesti univerzalni porez ili carinu do 20 posto na sav uvoz u SAD, dok Evropska unija već planira odmazdu ako Washington uvede novi namet.

Tramp je prošle nedjelje rekao da je "carina najljepša riječ u rječniku", a globalna tržišta i ministri finansija sada počinju ozbiljno da shvataju mogućnost da on provede te ideje.

Zamjenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinath rekla je da Fond još ne može procijeniti specifičnosti Trumpovih trgovinskih planova, ali misli da "ako imate neko vrlo ozbiljno razdvajanje i široku upotrebu carina, mogli biste završiti s gubitkom svjetskog BDP-a do sedam posto".

Gopinath je također rekla da se carine vrijedne stotine milijardi dolara "veoma razlikuju od svijeta u kojem smo živjeli u protekle dvije do tri decenije".

Zamjenica šefa MMF-a rekla je da je jedna od glavnih poruka Fonda na njegovim godišnjim sastancima bila upozorenje na rastući nivo globalnog javnog duga.

Gopinath je dodala da je sadašnji period stabilnog ekonomskog rasta bio "trenutak za obnovu fiskalnih rezervi" jer "ovo neće biti posljednja kriza".

Istakla je da je potrebno "gledati vedriju stranu" sa otpornom svjetskom ekonomijom nakon "nekih vrlo teških udaraca".

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo