24.10.2024 / 07:59 Svijet - Pripremali invaziju

Netanyahu: Tuneli Hezbollaha mogli su rezultirati većim napadom nego 7. oktobra

Netanyahu: Tuneli Hezbollaha mogli su rezultirati većim napadom nego 7. oktobra
Foto: Agencije

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu kako je Izrael otkrio zavjeru libanskog Hezbollaha da napadne njegovu državu kroz podzemne tunele, a napad je uključivao džipove i projektile.

Netanyahu je, u izjavama za francuske televizijske kuće CNews i Europe 1, naveo kako bi, da je plan uspio, takav napad imao daleko veće posljedice od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godina.

“Stotinu metara, 200 metara od granice pronašli smo tunele, tunele u kojima su pripremali invaziju na Izrael, napad čak veći nego 7. oktobra”, rekao je izraelski premijer, prema simultanom prijevodu koji su objavile mreže, prenosi agencija AFP.

“Sa džipovima, motorima, raketama, projektilima. Planirali su invaziju.”

Netanyahu je rekao francuskom dnevniku Le Figaro ranije ovog mjeseca da je izraelska vojska pronašla rusku vrhunsku vojnu opremu u skladištima oružja Hezbollaha.

Otkako je Izrael prošlog mjeseca eskalirao svoje bombardiranje u Libanu prije nego što je poslao kopnene trupe preko granice, u ratu su poginule najmanje 1.552 osobe, prema podacima libanskog Ministarstva zdravstva, iako je stvarni broj vjerojatno veći.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo