24.10.2024 / 07:29 Svijet - Uništena 32 cilja

PKK osumnjičena za napad u Ankari, Turska odgovorila zračnim napadima u Iraku i Siriji

PKK osumnjičena za napad u Ankari, Turska odgovorila zračnim napadima u Iraku i Siriji
Foto: X

Turski zračni napadi pogodili su terorističke ciljeve PKK/YPG-a u sjevernom Iraku i Siriji nakon smrtonosnog terorističkog napada na objekte Turkish Aerospace Industries (TAI) u kojem je poginulo pet osoba, a 22 su povrijeđene u glavnom gradu Turske, Ankari, u srijedu, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

U saopćenju ministarstva navedeno je da su turski avioni uspješno uništili 32 cilja te da će zračne operacije biti nastavljene odlučno.

"Tokom zračne operacije, domaća i nacionalna municija korištena je u najvećoj mogućoj mjeri, a mnogi teroristi su neutralisani", saopćilo je ministarstvo.

"Neutralisani" je izraz koji turski zvaničnici koriste za opisivanje terorista uhvaćenih živih ili mrtvih, piše Daily Sabah.

Iako nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za smrtonosni napad, ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya je izjavio da preliminarni nalazi ukazuju da je PKK odgovoran za napad.

PKK je poznat po tome da koristi sjever Iraka, blizu turske granice, kao skrovište za planiranje terorističkih napada i napade na Tursku i lokalno stanovništvo u sjevernoj Siriji.

Teroristička grupa ima uporište u sjevernom Iraku, u poluautonomnom dijelu koji kontroliše Kurdistanska regionalna vlada (KRG), gdje središnja vlada Iraka ima malo utjecaja.

Od kada su turske operacije gotovo uništile prisustvo PKK unutar Turske, veliki dio operacija prebačen je u sjeverni Irak, uključujući snažno uporište na planini Qandil, koja se nalazi otprilike 40 kilometara jugoistočno od turske granice u Erbilu.

Turska je tokom proteklih 25 godina operirala s nekoliko desetina vojnih baza u sjevernom Iraku u ratu protiv PKK-a i od 2022. provodi zračne napade u sklopu operacija "Kandža" kako bi uništila terorističke skrovišta i spriječila formiranje terorističkog koridora duž svojih granica.

Turske prekogranične operacije u sjevernom Iraku godinama su bile izvor napetosti s njenim jugoistočnim susjedom. Ankara je tražila veću saradnju od Iraka u borbi protiv PKK-a, a Bagdad je u martu ovu grupu proglasio zabranjenom organizacijom.

Turska se također bori protiv YPG-a, sirijskog ogranka PKK-a, u naftom bogatom sjevernom dijelu Sirije.

PKK, koji su kao terorističku grupu označili Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, pokrenuo je krvavu kampanju terorizma 1980-ih, ciljajući turske sigurnosne snage i civile, prvenstveno na jugoistoku Turske, blizu granice s Irakom. Više od 40.000 ljudi je ubijeno u terorističkim aktima, dok vodstvo PKK-a zadržava dio teritorije na sjeveru Iraka, gdje imaju skrovišta. Turska godinama provodi prekogranične vojne operacije protiv terorista u Iraku i Siriji. PKK, pod imenom YPG, također kontroliše dijelove sjeverne Sirije, tik preko turske granice.Đ

(Vijesti.ba)

Izdvajamo