23.10.2024 / 14:07 BiH - State Department

Kasanof: Sankcije će biti proširene na sve koji rade protiv BiH

Kasanof: Sankcije će biti proširene na sve koji rade protiv BiH
Foto: FENA

Strateški interes Bosne i Hercegovine je integracija u Evropsku uniju i NATO savez, poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto tokom sastanka u State Departmentu sa Alexanderom Kasanofom, američkim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za zapadni Balkan u Uredu za Evropu i Evroaziju.

Kasanof je naglasio da napadi na Dejtonski sporazum i Bosnu i Hercegovinu neće proći nekažnjeno, odnosno da će SAD koristiti sve raspoložive instrumente - proširiti sankcije protiv onih koji podrivaju BiH i njene institucije. Potcrtao je da to nije u interesu pojedinih grupa, nego svih građana BiH, tako i Republike Srpske.

Tokom sastanka naglašena je snažna podrška evropskim i evroatlantskim integracijama.

Zajednički je naglašen stav da je nedopustivo da Bosna i Hercegovina zaostaje dok druge zemlje regiona ostvaruju korist od Plana rasta za Zapadni Balkan.

Reformski procesi trebaju biti lišeni blokada jer od njih ovise procesi integracija u EU i NATO, a koje su od presudnog značaja za mir i stabilnost ne samo BiH nego cijelog regiona, zaključeno je na sastanku Forte i Kasanofa, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo