23.10.2024 / 10:13 Svijet - Američki sekretar

Blinken: SAD u potpunosti odbacuju ideju o trajnoj okupaciji Gaze od strane Izraela

Blinken: SAD u potpunosti odbacuju ideju o trajnoj okupaciji Gaze od strane Izraela
Foto: Arhiv

Američki sekretar za državu Antony Blinken izjavio je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti odbacuju ideju o trajnoj okupaciji Gaze od strane Izraela i rekao da vlada Benjamina Netanyahua ima priliku da svoju vojnu kampanju protiv Hamasa pretvori u "trajni strateški uspjeh".

Govoreći novinarima na putu iz Tel Aviva u Rijad, u sljedećoj fazi svoje posjete Bliskom Istoku, Blinken je u srijedu pozvao Izrael da iskoristi priliku koja je stvorena njegovim uspjehom u razaranju sposobnosti Hamasa u Gazi i smrću vođe Hamasa Yahye Sinwara da dođe do dugoročnog rješenja u sukobu.

Rekao je:

"Sada je vrijeme da te uspjehe pretvorimo u trajni strateški uspjeh. I zaista su preostale dvije stvari da se urade: dovesti taoce kući i okončati rat sa razumijevanjem onoga što će uslijediti."

Blinken je rekao da vjeruje da je Izrael postigao napredak u isporuci humanitarne pomoći Gazi, ali da je potrebno više, i dodao da njegova zemlja radi na razumijevanju planova Izraela za upravljanje Gazom u budućnosti. Istakao je da je neophodno imati konkretne planove za put naprijed.

Blinken je takođe rekao da se očekivani odgovor Izraela na iranski raketni napad 1. oktobra mora izvršiti na način koji ne stvara veću eskalaciju.

Ranije ove nedjelje, FBI je pokrenuo istragu o neovlaštenom objavljivanju klasifikovanih dokumenata koji opisuju pripreme Izraela za mogući napad odmazde na Iran.

Teheran je izjavio da je izveo svoj napad 1. oktobra kao odgovor na niz napada protiv Irana i milicija koje podržava širom Bliskog Istoka, uključujući Hezbollah, i na ubistvo vođe Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, u Beirutu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo