23.10.2024 / 07:28 Svijet - New York Times

Bill Gates donirao 50 miliona dolara za pobjedu Kamale Harris

Bill Gates donirao 50 miliona dolara za pobjedu Kamale Harris
Foto: Vijesti.ba

Osnivač Microsofta Bill Gates podržava demokratsku potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris u predsjedničkoj utrci 2024., piše The New York Times.

Izvori bliski Gatesu potvrdili su da je milijarder, poznat po tome što se javno držao izvan politike, donirao oko 50 miliona dolara neprofitnoj organizaciji koja podržava Kamalu Harris.

U izjavi za Times, Gates nije potvrdio niti zanijekao donaciju, ali je rekao: "Ovi su izbori drugačiji".

Fortune je kontaktirao Gatesa za komentar.

Prema izvješću The Timesa, Gates je zabrinut zbog ekonomske politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i mogućih rezova u planiranju porodice i globalnim zdravstvenim programima, ključnim pitanjima za Fondaciju Billa i Melinde Gates.

Kladioničari predviđaju pobjedu Trumpa

Gatesova donacija koja podržava demokratsku kandidatkinju dolazi u trenutku kada se posljednjih dana promijenilo mišljenje o njenim izgledima da porazi Trumpa na predsjedničkim izborima. Platforma Polymarket, koja predviđa kretanje kriptovaluta, izvijestila je o 2,3 milijarde dolara u okladama na ishod izbora te predviđa Trumpu s vjerovatnošću od 64%.

Milijarder i ulagač Stanley Druckenmiller sugerisao je prošle sedmice u intervjuu za Bloomberg da poznavaoci tržišta računaju na pobjedu Trumpa.

I Gatesova bivša supruga donirala Kamalu Harris

Bivša supruga Billa Gatesa, također milijarderka i filantrop Melinda French Gates, podržala je Harrisa u julu i dala veliku donaciju njezinoj kampanji.
"Rado sam podržala Kamalu", rekla je French Gates The Late Showu Stephena Colberta. "Radila sam s njom prije, ona zna što nam je potrebno u društvu", dodala je, prenosi Index. 

French Gates prethodno je podržala predsjednika Bidena u junu, bio je to prvi put da se izjasnila za predsjedničkog kandidata.

I milijarderka Laurene Powell Jobs donirala je Harris, koji je jedan od njezinih dugogodišnjih bliskih prijateljica.

Powell Jobs i njezina filantropska i investicijska kompanija Emerson Collective uvelike su finansirali demokratsku politiku posljednjih nekoliko godina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo