22.10.2024 / 17:21 Svijet - Jassim al-Mazroui

Iračke snage eliminisale vođu ISIL-a i osam visokih lidera

Iračke snage eliminisale vođu ISIL-a i osam visokih lidera
Foto: Ilustracija

Premijer Iraka Mohammed Shia al-Sudani saopćio je 22. oktobra da vođa "Islamske države" u Iraku ubijen tokom vojne operacije zajedno sa osam drugih visokih lidera te terorističke grupe.

Al-Sudani je rekao da je Jassim al-Mazroui Abu Abdul Qader ubijen u planinama Hamrin u provinciji Salahuddin u operaciji snaga za borbu protiv terorizma i nacionalne sigurnosti.

"Nema mjesta za teroriste u Iraku, progonićemo ih do njihovih skrovišta i eliminisaćemo ih", naveo je al-Sudani u saopćenju.

Komanda iračkih snaga saopćila je da je operacija izvedena "uz tehničku podršku i razmjenu preciznih obavještajnih informacija od strane snaga međunarodne koalicije".

Identiteti drugih ubijenih u operaciji biće objavljeni nakon potvrde DNK testovima, dodaje se u saopćenju.

Također je navedeno da je "zaplinjena velika količina oružja, municije i opreme".

Sjedinjene Američke Države objavile su prošlog mjeseca sporazum sa iračkom vladom o završetku vojne misije američke koalicije koja se bori protiv "Islamske države" do sljedeće godine, uz povlačenje trupa iz nekih baza koje su koristile tokom dvodecenijskog vojnog prisustva u zemlji.

Koalicija od više od 80 zemalja, predvođena Sjedinjenim Državama, formirana je za borbu protiv "Islamske države" koja je izgubila kontrolu nad teritorijom u Iraku 2017. i u Siriji 2019. godine, iako su "uspavane ćelije" ostale prisutne u obje zemlje i u inostranstvu.

Irački zvaničnici su godinama povremeno pozivali na povlačenje koalicionih snaga, a formalni razgovori o smanjenju prisustva SAD-a u zemlji trajali su mjesecima.

Irački zvaničnici tvrde da su njihove snage sigurnosti sposobne da se nose sa preostalim ćelijama i spriječe terorističku grupu da se ponovo aktivira.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo