22.10.2024 / 12:03 Svijet - Američki državni sekretar

Blinken stigao u Izrael kako bi oživio pregovore o prekidu rata

Blinken stigao u Izrael kako bi oživio pregovore o prekidu rata
Foto: X

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Izrael kako bi razgovarao sa zvaničnicima, usred pojačane razmjene vatre između izraelske vojske i libanske grupe Hezbollah.

Blinken, koji počinje svoju regionalnu turneju tačno dvije sedmice prije izbora u SAD-u, sastat će se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Ovo mu je 11. putovanje u Izrael od 7. oktobra.

Američki zvaničnici se nadaju napretku u pregovorima, ali su mali izgledi za trenutni prekid vatre.

“Na putu za Izrael i druga odredišta na Bliskom istoku radi intenzivnih rasprava o važnosti okončanja rata u Gazi, vraćanja talaca njihovim porodicama i ublažavanja patnje palestinskog naroda”, napisao je ranije Blinken na društvenim mrežama.

Al Jazeerin reporter Mohammed Jamjoom, koji izvještava iz Ammana, jer je Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali, kazao je kako su mala očekivanja od Blinkenove posjete.

„Očekivanja su stvarno mala kada je riječ o izgledima da će diplomatija prevladati tokom posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Izraelu“.

Jamjoom podsjeća kako je u tim pokušajima da se dođe do sporazuma o prekidu vatre samo jedan prekid proveden sedmicu dana.

I to krajem novembra prošle godine.

Američki predsjednik Joe Biden bio je vrlo glasan od ubistva Yahye Sinwara prošle sedmice. Dao je do znanja da bi želio da se Izraelci pokušaju povući iz sukoba i pokušaju finalizirati sporazum o prekidu vatre.

Međutim, retorika premijera Netanyahua i mnogih drugih u njegovoj vladi, kao i izraelske opozicije, u tonu je prkosa.

Oni insistiraju na tome da Izrael ostane u Gazi u godinama koje dolaze i da nastave voditi ovaj rat dok ne postignu svoje ciljeve.

„Dakle, to je teška bitka u ovoj fazi“, rekao je Jamjoom, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo