22.10.2024 / 11:49 Svijet - Douglas Alexander

Velika Britanija hitno želi resetovati trgovinske odnose s EU

Velika Britanija hitno želi resetovati trgovinske odnose s EU
Douglas Alexander / Agencije
Velika Britanija hitno želi resetovati svoje trgovinske odnose s Evropskom unijom i vidi međunarodnu trgovinu kao ključnu za oživljavanje rasta Ujedinjenog Kraljevstva, izjavio je ministar trgovine Douglas Alexander za AFP.

Alexander je kazao da je britansko glasanje i 2016. za izlazak iz EU prouzrokovalo "značajne poremećaje" u njenoj trgovinskoj politici i da ta zemlja mora ponovo podesiti svoje globalne trgovinske perspektive.

Alexander je posjetio Ženevu kako bi se sastao s čelnikom Svjetske trgovinske organizacije, u sklopu plana za sastavljanje obnovljene, dugoročne britanske trgovinske strategije koja će biti objavljena u proljeće 2025.

- Činjenica da je ovo moja prva evropska posjeta pokazatelj je snage predanosti nove vlade, kako WTO, tako i multilateralnom trgovinskom sistemu - kazao je Alexander.

Laburistička stranka lijevog centra britanskog premijera Keira Starmera došla je na vlast s golemom parlamentarnom većinom na izborima u julu koji su zbacili konzervativce nakon 14 godina na vlasti i pet premijera.

Alexander je izjavio da će Britanija stoga biti "politički najstabilnija demokratija u G7" u predostojećim godinama, a iako to "ne garantira ekonomsku stabilnost i napredak, svakako pomaže".

- Kao nova vlada, vrlo smo zainteresirani za resetovanje naših odnosa s našim prijateljima i partnerima u EU, ali i za nastavak ostvarivanja sporazuma o slobodnoj trgovini i novih mogućnosti s tržištima širom svijeta - kazao je on u intervjuu za AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo