22.10.2024 / 09:47 BiH - "Marš mira: Trasa spasa"

Udruženja logoraša obilježavaju 31. godišnjicu zločina nad građanima Stupnog Dola i Vareša

Udruženja logoraša obilježavaju 31. godišnjicu zločina nad građanima Stupnog Dola i Vareša
Foto: FENA
Članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša "23. oktobar 93." Vareš, uz partnere Medžlis IZ Vareš, Udruženje "Žene Stupnog Dola" i BZK "Preporod" sutra će realizirati treći dan aktivnosti obilježavanja 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša, ...

... učešćem u organizaciji "Marša mira: Trasa spasa" kojm su Bošnjaci ovog područja uspjeli da izbjegnu najgoru sudbinu.

Ovaj zločin u Stupnom Dolu su počinile jedinice HVO-a, predvođene komandantom Ivicom Rajićem, koje su istog dana ušle i u Vareš, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Među oko 200 vojnika HVO-a bile su i jedinice iz Kiseljaka "Maturice" i "Apostoli", a konačni bilans zločina u Stupnom Dolu je bio 38 ubijenih, a od toga 17 osoba ženskog spola i petero djece, uz svega šest vojno sposobnih osoba.

- Tokom zločinačkog napada, grupa zarobljenih je bila zatvorena u jednu od kuća i zapaljena, ali je jedna žrtva preživjela ovu 'živu lomaču', dok je u isto vrijeme u gradu Varešu ubijeno još sedam stanovnika, na ime čega udruženje logoraša u kontinuitetu od općinskog vijeće traži izgradnju spomenika koji će opominjati i podsjećati i na ove žrtve Vareša - navodi Saveza logoraša u BiH.

Zbog ovih i drugih zločina, Ivicu Rajića je Haški tribunal 2006. godine osudio na 12 godina zatvora za ratne zločine i kršenje Ženevskih konvencija, što je i priznao, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne je i pušten na slobodu. Na slobodi će naknadano "u kameru" izjaviti da "ne žali za učinjenim i da bi ponovio isto".

Osim Ivice Rajića, za zločne u Stupnom Dolu pred Kantonalnim sudom u Zenici je proglašen krivim i Dominik Ilijašević Como, a Miroslav Anić je 2011. godine pred Sudom BiH takođe osuđen, obojica na po 15 godina zatvora.

Kako podsjećaju iz Saveza logoraša u BiH, tokom suđenja Ivici Rajiću pred Tribunalom u Hagu, obznanjeno je da je general Hrvatske vojske Slobodan Praljak, Rajiću naredio da "sredi situaciju u Varešu, i da ne pokaže milosti ni prema kome", a naknadno će i ovaj osuđeni general HV izvršiti samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, ispijanjem otrova.

U Varešu, u logorima i mjestima zatočenja bilo je zatvarano oko 450 muškaraca Bošnjaka, koji su bili izloženi brojnim torturama, a nekoliko desetina žena i djece u Varešu je mučeno od pripadnika HVO-a, te bilo žrtvom silovanja ili seksualnog zlostavljanja, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo