21.10.2024 / 17:41 Regija - Pogledajte video

Bivši predsjednik Albanije presretnut i uhapšen u centru grada

Bivši predsjednik Albanije presretnut i uhapšen u centru grada
Foto: Agencije
Albanski specijalci uhapsili su jednog od najuticajnijih političara u toj zemlji Ilira Metu zbog sumnji da je umiješan u korupcionaške afere i pranje novca u vrijeme dok je bio premijer, predsjednik i predsjedavajući parlamenta.

Policija je zaustavila Metu dok se automobilom vozio ka mjestu na kojem je zakazao konferenciju za medije. Odmah poslije hapšenja odveden je u prostorije specijalnog tužilaštva.


Prije hapšenja tvrdio je da se nikada nije bavio finansijama, već da je o tome brinula njegova supruga Monika Krijemadi.

Problemi su, kako se čini, nastali kada je pokrenuo brakorazvodnu parnicu, javljaju albanski mediji.



Albanska opozicija je odmah burno reagovala, tvrdeći da je hapšenje politički motivisano, te da ne bi bilo iznenađenje da Meta bude likvidiran.

- Sve u ovom slučaju je politički motivisano i prema naređenju Edija Rame, koji na sve načine pokušava da eliminiše Metu politički, a moguće i fizički - rekao je predsjednik opozicione Demokratske partije Sali Beriša.

Ovo nije prva afera čiji je Meta akter. Prije desetak godina u javnost je isplivao snimak njegovog razgovora sa tadašnjim ministrom ekonomije Dritanom Piftijem u kojem ga nagovara da, za 700.000 eura, "progura" koncesiju za izgradnju hidro-elektrane.

Meta je tvrdio da je nevin, ali je ipak morao da podnese ostavku na mjesto premijera.

Sa mjesta predsjednika parlamenta otjeran je prije tri godine poslije optužbi da je tokom parlamentarnih izbora djelovao jednostrano i na štetu vladajućih socijalista Edija Rame.

Ustavni sud je kasnije odluku parlamenta stavio van snage, pa je Meta okončao mandat na čelu skupštine 2022. godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo