21.10.2024 / 15:54 Svijet - Akcija

Izraelci uhapsili nekoliko špijuna koji su navodno radili za Iran

Izraelci uhapsili nekoliko špijuna koji su navodno radili za Iran

Izraelske vlasti razbile su "špijunsku mrežu" od sedam izraelskih državljana optuženih da su radili za Iran, objavile su u ponedjeljak izraelska policija i Izraelska sigurnosna agencija (ISA).

Uhapšeni su navodno "prikupljali osjetljive informacije o IDF bazama i energetskoj infrastrukturi", navodi se u saopćenju, dodajući da su svi bili jevrejski građani iz Haife i drugih područja na sjeveru zemlje.

Njihove operacije trajale su više od dvije godine, navodi se u saopćenju, i uključivale su "opsežne izviđačke misije u bazama IDF-a diljem zemlje" koje su bile financijski kompenzirane, često putem kriptovalute.

Izraelska policija i ISA rekli su da hapšenja pokazuje stalne napore Irana "da vrbuje i iskorištava izraelske građane za špijunažu i terorizam unutar Izraela", dodajući da će optužnica biti podignuta u narednim danima.

Tužitelji tvrde da su osumnjičenici obavili oko 600 misija za Iran, uključujući prikupljanje obavještajnih podataka o osjetljivim vojnim i infrastrukturnim lokacijama i identificiranje potencijalnih ljudskih meta za Iran.

Značajne lokacije uključene u njihovu navodnu špijunažu uključivale su zračnu bazu Ramat David, zračnu bazu Nevatim, Glilot i bazu brigade Golani gdje su četiri vojnika ubijena u napadu dronom Hezbolaha prošle sedmice

Osumnjičenima su "njihovi voditelji dali karte strateških lokacija, uključujući bazu brigade Golani", rekao je državni tužitelj.

Sedmorica osumnjičenika, jevrejski Izraelci azerskog podrijetla iz Haife i predgrađa Haife u zaljevu, od kojih su neki rođaci, a jedan od njih je vojnik, u pritvoru su oko 35 dana. Dvojica su maloljetnici, saopćila je policija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo