21.10.2024 / 15:33 Svijet - Amos Hochstein

SAD rade s Izraelom i Libanom na trajnom okončanju sukoba na Bliskom istoku

SAD rade s Izraelom i Libanom na trajnom okončanju sukoba na Bliskom istoku
Foto: Arhiv

Specijalni američki izaslanik Amos Hochstein izjavio je u ponedjeljak u Bejrutu da Sjedinjene Države rade s Izraelom i Libanom na pronalaženju formule koja bi zauvijek okončala njihov sukob.

Rezolucija UN-a 1701, kojom je 2006. okončana posljednja runda sukoba između Izraela i libanonske grupe Hezbollah, poziva da se južni Liban oslobodi bilo kakvih trupa ili oružja osim onih libanske države.

Šiitski pokret koji uživa podršku Irana, nije međutim, prekinuo svoje prisutvo.

Stalne prekogranične napetosti kulminirale su raketnim napadima Hezbollaha na sjeverni Izrael u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas nakon što je prije nešto više od godinu dana iz Gaze organizirala krvavi pohod u Izraelu. Izrael je prošlog mjeseca započeo veliki napad na Hezbollah.

Hochstein, koji je posjetio Liban po drugi put u dva mjeseca, vodio je razgovore s libanskim zvaničnicima u novom pokušaju američkog posredovanja da se uspostavi mir na Bliskom istoku nakon što je Izrael prošle sedmice ubio vođu Hamasa Yahyu Sinwara.

- Obvezivanje obije strane na (rezoluciju UN-a) 1701 nije dovoljno - izjavio je Hochstein na konferenciji za novinare.

- Radimo s vladom Libana, državom Liban, kao i s vladom Izraela, kako bismo došli do formule koja će jednom zauvijek okončati ovaj sukob - kazao je.

Izraelski napad na Hezbollah izazvao je strah od šireg regionalnog sukoba između Izraela i Hezbollahovog pokrovitelja Irana.

Hochstein je rekao da je održao "vrlo konstruktivan" sastanak s predsjednikom parlamenta Nabihom Berrijem, bliskim saveznikom Hezbollaha, koji je angažiran u diplomatskim naporima za okončanje sukoba, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo