21.10.2024 / 14:34 Svijet - Teheran

Iran se požalio IAEA zbog izraelske prijetnje napadom na nuklearna postrojenja

Iran se požalio IAEA zbog izraelske prijetnje napadom na nuklearna postrojenja
Ilustracija

Iran je pisao UN-ovoj organizaciji za nuklearni nadzor IAEA kako bi se požalio na izraelske prijetnje da će napasti njegova postrojenja za atomsku energiju, izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova na sedmičnoj konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Izrael je obećao da će napasti Iran u znak odmazde za salvu iranskih projektila 1. oktobra, podstaknuvši raširene spekulacije da bi iranske nuklearne lokacije mogle biti među metama.

- Prijetnje napadom na nuklearne objekte protivne su rezolucijama UN-a, i osuđene su. Poslali smo pismo o tome agenciji UN-a za nuklearni nadzor - kazao je portparol ministarstva Esmaeil Baghaei na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Prošle je sedmice ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da će Izrael poslušati ključnog saveznika Sjedinjenih Država u vezi s odgovorom na iranski raketni napad, ali da će odlučiti o svojim postupcima u skladu s vlastitim nacionalnim interesom.

Njegova je izjava priložena članku Washington Posta u kome se navodi da je Netanyahu poručio administraciji predsjednika Joea Bidena da će Izrael napasti iranske vojne ciljeve, a ne nuklearna ili naftna postrojenja.

Baghaei je, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Iran promijeni svoju službenu nuklearnu doktrinu, kazao da "oružju za masovno uništenje nema mjesta u našoj politici".

Teheran bi odlučio kako i kada odgovoriti na svaki izraelski napad.

Iran je u više navrata odbacio optužbe Zapada da je tajno pokušavao razviti nuklearnu bombu, kršeći svoju obavezu u okviru Globalnog sporazumu o neširenju oružja.

Pored toga, Baghaei je kazao da će ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi otputovati u ponedjeljak u Bahrein i Kuvajt u sklopu iranskih napora da smanji regionalne napetosti.

Iran je ispalio brojne projektile na Izrael u znak odmazde za izraelske napade na njegove saveznike Hezbollah u Libanonu i Hamas u Pojasu Gaze - drugi iranski raketni napad na Izrael ove godine. Izrael je odgovorio na prvi projektil u aprilu zračnim napadom na lokaciju protivzračne obrane u centralnom Iranu, prenosi Reuters.

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo