21.10.2024 / 13:40 Svijet - Kijev

Austin doputovao u Ukrajinu, raspravlja o načinima podrške

Austin doputovao u Ukrajinu, raspravlja o načinima podrške
Foto: FENA

Američki ministar odbrane Lloyd Austin doputovao je Ukrajinu u ponedjeljak, u znak solidarnosti s Kijevom samo dvije sedmice uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama koji stvaraju neizvjesnost oko budućnosti zapadne podrške.

Austinovo putovanje, njegova četvrta i vjerovatno posljednja posjeta kao čelnika Pentagona u administraciji predsjednika Joea Bidena, uključivat će detaljne rasprave o američkim naporima pomoći Kijevu da ojača svoju odbranu dok ruske snage osvajaju istočnu Ukrajinu.

Ne očekuje se, međutim, da će uključiti bilo kakav novi sporazum za neke od najvećih zahtjeva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao što je ukidanje ograničenja Washingtona za korištenje oružja dostavljenog iz Sjedinjenih Država za napade na ruske ciljeve daleko van granica Ukrajine.

Dok Bidenova administracija odlazi, Austin je signalizirao kontinuitet u američkoj podršci.

- Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu u njenim naporima da odbrani svoju suverenu teritoriju - izjavio je Austin novinarima koji su s njim putovali u Ukrajinu.

- Posmatrali smo kako se ova borba razvija s vremenom. I svaki put kad se razvije, mi smo dorasli prilici da zadovoljimo (ukrajinske) potrebe kako bismo bili sigurni da su efikasni na bojnom polju - kazao je.

Kada je Austin izašao iz voza u Kijevu nakon noćnog putovanja iz Poljske, ukrajinski zvaničnici javili su o novim ruskim napadima na ukrajinsku prijestolnicu, s nekoliko valova napada dronovima drugu uzastopnu noć oštetivši stambene zgrade i ranjavajući najmanje jednog civila.

Austinova posjeta dolazi uoči američkih predsjedničkih izbora 5. novembra, na kojima bivši predsjednik Donald Trump, republikanski kandidat, traži reizbor u tijesnoj utrci protiv potpredsjednice Kamale Harris, demokratske kandidatkinje.

Trump je signalizirao da bi bio nevoljniji od Bidena da nastavi podržavati Ukrajinu, što bi Kijev moglo lišiti najvećeg vojnog i finansijskog pokrovitelja.

Austin je umanjio takve brige.

- Uočio sam dvostranačku podršku Ukrajini u posljednje dvije o pol godine i potpuno očekujem da ćemo i dalje viđati dvostranačku podršku Kongresa - kazao je.

Penzionisani general s četiri zvjezdice jedan je od najžešćih zagovornika Ukrajine, izgradio je koaliciju desetaka država koje su snabdijele Kijev oružjem koje mu je pomoglo da zadaje teške udarce ruskim snagama.

Jedan američki vojni zvaničnik, tražeći da ostane anoniman, rekao je da je Rusija do sada pretrpila 600.000 gubitaka ubijenih i ranjenih vojnika u Ukrajini, pri čemu je mjesec septembar s najvećim brojem pogibija i ranjavanja.

Čini se, međutim, da je ruski predsjednik Vladimir Putin zadovoljan ulaganjem sve više snaga u skupo napredovanje u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, koju Moskva smatra svojm teritorijom.

Proteklih je sedmica Rusija opkolila gradove u regiji Donjecka, a zatim ih polako stiskala sve dok ukrajinske jedinice nisu bile prisiljene na povlačenje.

- To je vrlo teška borba i težak zadatak - izjavio je Austin.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo