21.10.2024 / 11:43 Svijet - Napet referendum

Zaokret u Moldaviji: Pobjedu ipak nosi opcija za EU

Zaokret u Moldaviji: Pobjedu ipak nosi opcija za EU
Foto: X.com

Iako se činilo da će ruska kampanja uticaja na referendum o ulasku Moldavije u Evropsku uniju uspjeti, u zadnjih nekoliko sati došlo je do zaokreta i Moldavci su ipak odabrali europsku budućnost.

Na referendumu koji nije obvezujući glasalo se o tome treba li promijeniti ustav i posvetiti se pridruživanju EU.

Rezultat je izjednačen, ali proevropski tabor ipak vodi sa 744 glasa razlike. Očekuje se da će se razlika povećati u koristi opcije "za" jer je preostalo prebrojavanje tek glasova iz inozemstva, koji su velikim dijelom proevropski, prenosi Index.

Jutros je u jednom trenutku razlika bila nevjerovatnih 79 glasova u korist proevropske opcije na oko milion i po glasova na referendumu.

To je rezultat koji je malo ko očekivao jer je nekoliko nedavnih anketa govorilo da će opcija za ulazak u EU sigurno pobijediti. Aktuelna proevropska predsjednica Maia Sandu ranije je osudila tijesan rezultat kao posljedicu stranog uplitanja u moldavsku politiku.

Rekla je da je to "napad bez presedana na demokratiju", misleći na raširene tvrdnje da je Rusija plaćala ljudima da glasaju na određen način, što Moskva negira.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo