21.10.2024 / 09:59 Svijet - Povrede glave

Moguća osveta: Ruski pilot koji je bombardovao Ukrajinu, pronađen mrtav u parku

Moguća osveta: Ruski pilot koji je bombardovao Ukrajinu, pronađen mrtav u parku
Foto: X

Ruski pilot Dmitrij Golenkov, koji je učestvovao u operacijama ruske invazije na Ukrajinu, pronađen je u nedjelju mrtav u gradu Suponevu u Brjanskoj oblasti, izvijestila je ukrajinska vojna obavještajna služba (GUR).

Prema informacijama koje je objavio GUR, Golenkov je zadobio višestruke povrede glave, vjerojatno uzrokovane čekićem. GUR je objavio fotografije na kojima se navodno vidi tijelo Golenkova u nasadu jabuka, ne preuzimajući odgovornost za incident, prenosi Kyiv Independent.

Golenkov je služio kao načelnik štaba ruske zračne eskadrile. Bio je pilot 52. pukovnije teških bombardera ruske avijacije, koja je bazirana na aeodromu Šajkovka, gdje se nalaze bombarderi Tu-22M3. Rusija koristi ove avione za izvođenje raketnih napada na Ukrajinu.

Golenkov je sudjelovao u raketnim napadima na ukrajinske civilne ciljeve, navodi GUR, uključujući trgovački centar Amstor u gradu Kremenčuku u oblasti Poltava u junu 2022. godine. Prema ukrajinskim vlastima, više od 1.000 ljudi nalazilo se u zgradi u trenutku napada. Poginule su 22 osobe, a deseci su povrijeđeni, prenosi Jutarnji.hr.

Golenkov je također navodno odgovoran za napad na stambenu zgradu u gradu Dnjipru u januaru prošle godine. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih pojedinačnih ruskih napada na Ukrajinu, u kojem je ubijeno 46 ljudi, uključujući šestero djece.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo