21.10.2024 / 09:45 Svijet - Povici 'nisi moj kralj'

Protest protiv britanske monarhije tokom posjete kralja Charlesa Australiji

Protest protiv britanske monarhije tokom posjete kralja Charlesa Australiji
Foto: Screenshot

Kralj Charles III Velike Britanije završio je govor u Parlamentu Australije u ponedjeljak kada je jedna senatorica iz autohtonog stanovništva počela uzvikivati: “Nisi moj kralj.”

Iz zadnjeg dijela sale, nezavisna senatorica Lidia Thorpe vikala je na kraljevsku paru: “Vratite nam našu zemlju, vratite nam ono što ste ukrali,” dok su sigurnosni službenici krenuli da je isprate.

Ovaj povik dogodio se dok su kralj Charles i kraljica Camilla posjetili australijsku prijestolnicu Canberra kako bi se sastali s vođama nacije, uključujući premijera Anthonyja Albanesea.

Tokom svog govora, kralj Charles je priznao Prve narode Australije, koji su živjeli na toj zemlji desetine hiljada godina prije dolaska britanskih doseljenika prije više od 230 godina.

“Tokom mog života, Prvi narodi Australije su mi učinili veliku čast dijeleći svoja iskustva i kulture,” rekao je kralj Charles. “Mogu samo reći koliko je moje vlastito iskustvo oblikovano i ojačano takvom tradicionalnom mudrošću.”

Ranije je ispred Parlamenta održana tradicionalna dobrodošlica Aboridžina za kraljevsku paru, ali za mnoge u zemlji, oni nisu dobrodošli.

Dolazak britanskih doseljenika u Australiju doveo je do masakra autohtonog stanovništva na stotinama lokacija širom zemlje sve do 1930-ih godina. Njihovi preci još uvijek pate od rasizma i sistemske diskriminacije u zemlji koja nije uspjela da preokrene vijekovima staru nepovoljnu situaciju, piše CNN.

Thorpe, žena iz plemena DjabWurrung Gunnai Gunditjmara, dugo se bori za ugovor i ranije je izrazila svoj žestok protivljenje britanskoj monarhiji.

Autohtoni narodi Australije nikada nisu predali suverenitet i nikada nisu sudjelovali u procesu ugovaranja s britanskom krunom. Australija ostaje komonveltna zemlja s kraljem kao svojim šefom države.

Tokom ceremonije polaganja zakletve 2022. godine, Thorpe je tadašnjem šefu države, kraljici Elizabeti II, rekla “kolonizatorska Njeno Veličanstvo,” i zamoljena je da ponovno položi zakletvu.

To je učinila podižući pesnicu u zrak.

U ponedjeljak, protestanti su stajali s aboridžinskom zastavom dok je kraljevska para posjetila Australijski ratni memorijal. Jedan 62-godišnji muškarac uhapšen je zbog nepoštovanja policijske naredbe.

Prije nego što je povikala na kralja, Thorpe se okrenula tokom recitacije “God Save the King,” izvještavaju australijski mediji. Slike su je prikazivale kako nosi kaput od oposuma, okrenuta suprotno od drugih prisutnih.

Stranka Zeleni izjavila je da je prisustvo kralja “važna prilika za neke,” ali i “vizuelni podsjetnik na kontinuiranu kolonijalnu traumu i nasljeđe britanskog kolonijalizma” za mnoge Prve narode.

U izjavi je senatorica Zelenih Dorinda Cox, žena iz plemena Yamatji Noongar, pozvala kralja da bude jasan u svom priznanju i podršci “pravdi, istini i isceljenju za Prve narode.”

“On sada treba da bude na pravoj strani istorije,” dodala je.

Australijska monarhistička liga zatražila je Thorpeovu ostavku nakon što su to nazvali “djetinjastim ispadom.”

Kralj Charles i kraljica Camilla stigli su u Sidnej u petak, što je dio kraljevskog prvog putovanja u komonveltnu zemlju otkako je postao kralj.

Ovo je kraljeva prva duga putovanja u više zemalja nakon njegovog dijagnosticiranja raka ranije ove godine, a njegov raspored je, navodno, olakšan po medicinskom savjetu.

Međutim, ponedjeljkova aktivnost bila je intenzivna i počela je susretom s podržavateljima, od kojih su mnogi mahali australskim zastavama.

Među njima je bio i alpaka po imenu Hephner, koji je privukao kraljevu pažnju i odmah kihnuo na njega.

Kralj Charles III i kraljica Camilla učestvovali su u sadnji drveća u Vladinom domu u Yarralumli 21. oktobra 2024. u Canberri, Australija.

Kralj i kraljica su dočekani uz počasnu paljbu od 21 metka prilikom kraljevog dolaska u Parlament. U svom govoru, Albanese je pohvalio kraljevsku paru zbog njihovog dobrotvornog rada.

Također je komentarisao kraljevu raniju svijest o “ozbiljnoj stvarnosti klimatskih promjena” i nužnosti da ljudi “preduzmu smislene i efikasne akcije protiv toga.”

Kako bi odražavao svoje interesovanje za životnu sredinu, kralju je ponuđeno da sadi drveće u Parlamentu i Botaničkim vrtovima.

Sljedeća stanica kraljevske para biće Sidnej u utorak za javnu prijemnicu ispred Opera, nakon čega će otputovati na Samou na dvogodišnji sastanak šefova vlada Commonwealtha (CHOGM), što će biti kraljevo prvo kao šefa organizacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo