21.10.2024 / 08:16 Svijet - 'Režim će pasti'

Yulia Navalnaya: Namjeravam biti predsjednica Rusije nakon Putina

Yulia Navalnaya: Namjeravam biti predsjednica Rusije nakon Putina
Foto: Agencije

Yulia Navalnaya namjerava biti predsjednica Rusije. Ova odluka, poput mnogih koje je donijela zajedno sa svojim mužem, opozicionim liderom Aleksejem Navalnyjem, sasvim je jasna, piše BBC.

Navalnaya zna da se suočava s hapšenjem ako se vrati kući dok je predsjednik Putin još na vlasti. Njegova administracija optužila ju je za učešće u ekstremizmu. To nije prazna prijetnja. U Rusiji, to može dovesti do smrti.

Njen muž, najglasniji kritičar predsjednika Putina, osuđen je na 19 godina zbog ekstremizma, optužbe koje su viđene kao politički motivisane. Umro je u februaru u brutalnoj kaznenoj koloniji u Arktičkom krugu. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da nema sumnje da je Putin kriv. Rusija je negira da je ubila Navalnyja.

Yulia Navalnaya, sjedeći u jednoj pravnoj biblioteci u Londonu, izgleda i zvuči kao nasljednica Navalnyja, advokata koji je postao političar, a koji je sanjao o drugačijoj Rusiji. Dok promoviše Patriot, memoare koje je njen muž pisao prije svoje smrti, Yulia Navalnaya ponovila je svoje planove da nastavi njegovu borbu za demokratiju.

Kada dođe pravo vrijeme, "učestvovat ću na izborima... kao kandidat", rekla je za BBC.

"Moj politički protivnik je Vladimir Putin. Učinit ću sve da njegov režim što prije padne".

Za sada, to mora biti izvan Rusije. Kaže da dok je Putin na vlasti, ona se ne može vratiti. Ali Yulia se raduje danu za koji vjeruje da će neizbježno doći, kada Putinova era završi i Rusija se ponovno otvori.

Baš kao i njen muž, vjeruje da će postojati šansa za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kada se to dogodi, kaže, ona će biti tu.

Njena porodica je već strašno patila u borbi protiv ruskog režima, ali ona ostaje smirena tokom cijelog našeg intervjua, čvrsta kad god se spomene Putinovo ime.

Njena lična tuga se, barem javno, kanalizira u političku poruku. Ali priznaje da je, otkako je Aleksej umro, sve više razmišljala o uticaju zajedničkih političkih uvjerenja i odluka na njihovu djecu, Dashu (23) i Zakhara (16).

"Razumijem da oni nisu birali ovo".

Ipak, kaže da nikada nije tražila od Navalnyja da promijeni smjer.

Navalny je bio zabranjen za kandidaturu za predsjednika od strane Centralne izborne komisije Rusije. Njegove istrage putem njegove Fondacije za borbu protiv korupcije gledale su se milionima puta online, uključujući video objavljen nakon njegovog posljednjeg hapšenja, u kojem je tvrdio da je Putin sagradio palatu vrijednu milijardu dolara na Crnom moru. Putin je to negirao.

Navalnaya kaže: "Kada živite unutar ovog života, shvatate da se nikada neće predati, i to je razlog zbog kojeg ga volite".

Navalny je bio otrovan nervnim agensom Novičok 2020. godine. Prebačen je u Njemačku na liječenje, a njemačka kancelarka je zatražila odgovore od Putinovog režima.

Navalny je radio sa istraživačima iz Bellingcata i ušao u trag trovanju do ruskih sigurnosnih službi, FSB-a.

U memoarima, Navalny kaže da je nakon što je preživio trovanje, Yulia donijela "odlučujuću opasku" da bi mogao biti ponovo otrovan, pa je važno da se "fizički pripremi".

Pisanje knjige započeo je tokom oporavka. On i Yulia su se vratili u Rusiju u januaru 2021. godine, gdje je odmah uhapšen po slijetanju.

Mnogi se pitaju zašto su se vratili?

"Nije bilo rasprave. Samo ga treba podržati. Znala sam da želi da se vrati u Rusiju. Znala sam da želi biti sa svojim pristalicama, želio je biti primjer svim tim ljudima svojom hrabrošću, pokazati ljudima da nema potrebe plašiti se ovog diktatora.

"Nikada nisam dozvolila sebi da pomislim da bi mogao biti ubijen... živjeli smo ovaj život decenijama i radi se o tome da dijelite ove poteškoće, dijelite ove stavove. Podržavate ga".

Nakon što je uhapšen, Navalny je nastavio pisati knjigu kroz bilješke, objave na društvenim mrežama i zatvorske dnevnike, koje su sada prvi put objavljene. Neki od njegovih zapisa su zaplijenjeni od strane zatvorskih vlasti, kazao je.

Patriot otkriva - i devastira. Svi znamo Navalnyjev konačni ishod, što opise njegovog tretmana - i hrabrosti suočavanja s njim - čini još dirljivijim.

Navalny je proveo 295 dana u samici, kažnjavan zbog "prekršaja" poput otkopčanog gornjeg dugmeta na uniformi. Bio je lišen telefonskih poziva i posjeta.

Yulia Navalnaya mi je rekla: "Obično, normalna praksa je protjerivanje samo na dvije sedmice i to je najteža kazna. Moj muž je tamo proveo skoro godinu dana".

U dnevniku iz augusta 2022. godine, Navalny piše iz samice:

"U mojoj ćeliji je toliko vruće da jedva možete disati. Osjećate se kao riba bačena na obalu, koja žudi za svježim zrakom. Najčešće, ipak, je kao hladna, vlažna tamnica... Neprestano je izolovano, uz glasnu muziku koja stalno svira. U teoriji, ovo je kako bi se spriječilo da zatvorenici u različitim ćelijama viču jedni na druge; u praksi, to je da bi se nadglasali krici onih koji su mučeni."

Yulia kaže da joj je bilo zabranjeno posjećivati ili razgovarati sa mužem dvije godine prije nego što je umro. Kaže da je Navalny bio mučen, gladovan i držan u "strašnim uvjetima".

Nakon njegove smrti, SAD, EU i UK su uvele nove sankcije Rusiji. Te sankcije su uključivale zamrzavanje imovine šestorici upravnika zatvora koji su vodili kaznenu koloniju na Arktičkom krugu, kao i druge sankcije protiv sudija uključenih u krivične postupke protiv Navalnyja.

Yulia naziva reakciju međunarodne zajednice na njegovu smrt "šalom" i poziva ih da budu "malo manje uplašeni" od Putina. Želi da vidi predsjednika zatvorenog.

"Ne želim ga u zatvoru negdje u inostranstvu, u lijepom zatvoru s računarom, lijepom hranom... Želim ga u ruskom zatvoru. I ne samo to - želim ga u istim uvjetima kao što je bio Aleksej. Ali to mi je veoma važno".

Rusi tvrde da je Navalny umro prirodnom smrću. Yulia vjeruje da je predsjednik Putin naredio ubistvo.

"Vladimir Putin je odgovoran za smrt i za ubistvo mog muža".

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo