21.10.2024 / 07:14 Svijet - Otkazao put

Brazilski predsjednik ne ide u Rusiju na samit BRICS-a: Zadobio povredu glave

Brazilski predsjednik ne ide u Rusiju na samit BRICS-a: Zadobio povredu glave
Foto: Arhiv

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva otkazao je put u Rusiju nakon što je povrijedio glavu u nesreći kod kuće.

On je trebao jučer otputovati na summit BRICS-a, skupine velikih zemalja u razvoju, koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Doktori su rekli da je pretrpio veliku povredu glave i blago krvarenje u mozgu, a duga putovanja su otkazana iz predostrožnosti, ali je inače sposoban za dužnost.

Njegov doktor Roberto Kalil je rekao za GloboNews da je predsjednik imao pad koji je uzrokovao veliku traumu na potiljku, zahtijevajući šavove i rezultirajući "malim izljevom krvi" u temporalno-frontalnoj regiji .

"To je stanje koje će zahtijevati ponavljanje testova tokom sedmice. Svako krvarenje u mozak, teoretski, može se pogoršati sljedećih dana, stoga je promatranje važno", rekao je Kalil, dodavši da je Lula dobro i da se može baviti normalnim aktivnostima.

Prema medicinskom izvješću koje je ranije u nedjelju izdala bolnica Sirio Libanes u Braziliji, Lula je u subotu zadobio razderotinu na "zatiljnoj regiji" potiljka.

U izvještaju stoji da je Lula "savjetovan da izbjegava putovanja avionom na velike udaljenosti, ali je inače u stanju obavljati svoje redovne dužnosti".

Brazilska vlada je objavila da je Mauro Vieira, ministar vanjskih poslova određen da predvodi brazilsko izaslanstvo na summitu zemalja BRICS-a.

Gleisi Hoffmann, kongresnica i predsjednica Luline radničke stranke je rekla da je razgovarala s predsjednikom i da je "on jako dobro, samo izbjegava dugo putovanje".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo