20.10.2024 / 21:48 Svijet - Propast branše

Kriza primorala poznate restorane u Dublinu da stave katanac

Kriza primorala poznate restorane u Dublinu da stave katanac
Povećanje poreza i inflacija su među glavnim razlozima krize koja je primorala vlasnike više od 600 restorana u Irskoj da tokom protekle godine zatvore objekte.

Među njima su neki od poznatih restorana u Dublinu, kao što su “Blazing Salads”, “Dillingers”, “Assassination Custard” i mnogi drugi, prenosi danas londonski Guardian.

"Blazing Salads”, jedan od prvih veganskih restorana koji je otvoren prije 37 godina, preživio je mnoge ekonomske krize, kao i pandemiju korone, da bi sada bio prinuđen da zatvori vrata zbog kombinacije faktora kao što su porast poreza, inflacija i klijenti koji rade od kuće, prenosi b92.

Udruženje vlasnika restorana Irske (RAI) saopštilo je da se u prosjeku dva restorana, kafea ili druga prehrambena objekta, zatvore svakog dana što je udarac za ugostiteljski sektor ove zemlje poznate po gostoprimljivosti.

Vlasnici restorana, kafića i pabova su zbog toga u utorak organizovali protestni marš do nacionalnog parlamenta, zahtijevajući podršku vlade.

Kako je navelo udruženje RAI, porast PDV-a od 50 posto, sa devet na 13,5 procenata, doveo je ugostitelje u situaciju da se bore da prežive. Ugostitelji su bili uvjereni da će vlada reagovati na njihove proteste i zahtjeve da umanji poreze, ali je ministar finansija Jack Chambers iznoseći budžet početkom oktobra naveo samo iznos od 4.000 eura kao podršku za energetske troškove, ali nije spomenuo poreze.

Mnogi su zabrinuti da će zbog uticaja koji kriza ima na ugostitelje, samostalni objekti u tom sektoru biti zamenjeni lancima restorana koji mogu da podnesu povećanje troškova.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo