19.10.2024 / 13:54 Svijet - Šef britanske diplomatije

Lammy u posjeti Kini traži 'stabilnost i jasnoću' u trgovini dvije zemlje

Lammy u posjeti Kini traži 'stabilnost i jasnoću' u trgovini dvije zemlje
Foto: Agencije
Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy izjavio je u subotu da kompanije žele "stabilnost i jasnoću" u trgovini s Kinom, dok London, s novom laburističkom vladom, nastoji resetovati odnose s Pekingom.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je nakon sastanka s Lammyjem u petak da bilateralne veze "sada stoje na novoj početnoj tački", dodajući da "natjecanje među velikim silama ne bi trebalo biti okvir ove ere".

Lammy je u subotu stigao u Šangaj u okviru dvodnevne posjete Kini koja je započela posjetom Pekingu. U Šangaju se Lammy sastaje s britanskim poslovnim čelnicima kako bi razgovarali o trgovinskim vezama s Kinom.

Britanija je u protekloj deceniji napravila velike pomake u pristupu Kini, od izjave da želi biti najveći pristalica Kine u Evropi od toga da je jedan od njenih najžešćih kritičara, a sada pokušava poboljšati odnose.

- Razgovarao sam s predstavnicima britanske industrije, i bitno je zapamtiti da 95 posto tog poslovanja nije u poljima koja se odnose na nacionalnu sigurnost - kazao je Lammy u intervjuu.

Naravno, postoje polja interesa nacionalne sigurnosti i uvijek ćemo ih staviti na prvo mjesto, ali ono što ljudi također žele je dosljednost - ono što posao želi je stabilnost i jasnoća - izjavio je Lammy.

Britanski odnosi s Kinom pod prethodnom vladom bili su pogoršani sukobima oko ljudskih prava, Hong Konga i optužbi za kinesku špijunažu.

Laburistička administracija naručila je reviziju britansko-kineskih odnosa na nivou kompletne vlade i saopćila je da će biti "jasna" kada je u pitanju Kina, s obzirom na optužbe o kineskom cyber-hakiranju, kao i špijunaži na britanskom tlu.

Lammy je kazao da je tokom razgovora u Pekingu s Wangom u petak "bio u mogućnosti voditi dijalog s Kinezima o poljima u kojima se ne slažemo".

Saopćio je da je razgovarao o "Hong Kongu, područjima poput Tajvana, poljima poput ljudskih prava u Xinjiangu, mogli smo voditi te razgovore i pokrenuti teška, izazovna pitanja", prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo