19.10.2024 / 06:01 Regija - Washington

Golob iduće sedmice sa Bidenom, jedna od tema Zapadni Balkan

Golob iduće sedmice sa Bidenom, jedna od tema Zapadni Balkan
Foto: Arhiv
Slovenački premijer Robert Golob sastaće se iduće sedmice u Washingtonu sa američkim predsjednikom Joe Bidenom, a jedna od tema razgovora biće i Zapadni Balkan.

Dvojica lidera će razgovarati o nizu pitanja od zajedničkog interesa, uključujući energetsku sigurnost i saradnju i zajednički pristup zapadnom Balkanu, prenosi STA.

"Glavni cilj posjete je jačanje bilateralnih odnosa Slovenije i Sjedinjeni Država, koje dijele zajedničke vrijednosti, historijsko prijateljstvo, strateško partnerstvo i savezništvo u NATO-a", saopćeno je iz Kabineta slovenačkog premijera, prenosi Srna.

Navodi se da će akcenat razgovora u Washingtonu biti na jačanju sveobuhvatne bilateralne saradnje sa fokusom na cyber sigurnost, vještačku inteligenciju, inovacije i energiju.

Biden i Golob će razgovarati o načinima intenziviranja sigurnosne saradnje i transatlantske saradnje EU i Sjedinjenih Država i odnosima unutar NATO-a.

Biće razgovarano o jačanju saradnje u međunarodnim organizacijama i multilateralnim inicijativama, kao i o aktuelnim globalnim pitanjima, poput Ukrajine, Bliskog istoka i Sudana, kao i važnim regionalnim pitanjima na Zapadnom Balkanu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo