18.10.2024 / 16:23 Regija - Beograd

Velika međunarodna akcija 'Santa': U Srbiji uhapšeno 20 osoba

U okviru međunarodne policijske akcije Srbije, Rumunije, Republike Finske, Republike Estonije u četvrtak je uhapšeno 26 osoba, saopćilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije.

Po riječima ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, u okviru akcije "Santa“, od aprila do sredine oktobra ove godine na području Srbije, uhapšeno je ukupno 20 osoba, od toga 10 tokom jučerašnjeg dana, prenosi RTS.

Oni se sumnjiče da su izvršili kaznena djela udruživanja radi vršenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.



Istovremeno, na području Rumunije, Finske i Estonije uhapšeno je ukupno 16 pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe preko privrednog subjekta "Gagi Farm“ kupovali veće količine lijekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, a potom fiktivno predstavljali njihovu prodaju privrednim subjektima "Emafarm" i "Lazareks" sa sjedištem na Kosovu, dok su navedene lijekove prodavali na području Rumunije, Finske i Estonije, navode u MUP-u Srbije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo