18.10.2024 / 17:25 Svijet - Američki predsjednik

Biden pozvao Zapad da održi podršku Ukrajini

Biden pozvao Zapad da održi podršku Ukrajini
Foto: Agencije
Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Zapad u petak da održi svoju podršku Ukrajini protiv ruske invazije punog obima dok se Kijev suočava s tmurnom zimom, a nadolazeći predsjednički izbori u SAD izazivaju zabrinutost oko snage vlastite odlučnosti Washingtona.

Biden je razgovarao s novinarima prije nego što je održao razgovore iza zatvorenih vrata sa saveznikom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom tokom jednodnevnog putovanja u Berlin kako bi razgovarali o pitanjima od Ukrajine do širenja sukoba na Bliskom istoku.

- Dok se Ukrajina suočava s teškom zimom, moramo održati našu odlučnost. I znam da je cijena velika, ali nemojte se zavaravati, ona je podnošljiva u usporedbi s troškovima života u svijetu u kome prevladava agresija, u kome velike države napadaju i maltretiraju manje jednostavno zato što mogu - izjavio je Biden.

Rekao je da će sa Scholzom razgovarati o tekućim naporima za povećanje vojne podrške Ukrajini i jačanje njene civilne energetske infrastrukture "otključavanjem vrijednosti zamrznute ruske imovine". Također bi razgovarali o sukobu na Bliskom istoku.

Bidenovo putovanje dolazi samo dvije i pol sedmice uoči amweričkih predsjedničkih izbora, gdje bivši predsjednik Donald Trump, republikanski kandidat, traži reizbor u tjesnoj utrci protiv potpredsjednice Kamale Harris, kandidatkinje demokrata.

Trump je signalizirao da bi bio nevoljniji od Bidena da nastavi podržavati Ukrajinu, što bi Kijev moglo lišiti najvećeg vojnog i finansijskog pokrovitelja.

Također je naznačio da će američka pomoć saveznicima u zapadnom vojnom savezu NATO-a dolaziti uz priložene uvjete.

Tokom dana se njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier osvrnuo na prethodno zategnute evropsko-američke veze pod Trumpovim prvim predsjedanjem 2017.-2021., tokom ceremonije dodjele Bidenu najvećeg njemačkog ordena za zasluge.

- Prije samo nekoliko godina udaljenost je postala toliko velika da smo gotovo izgubili jedni druge - kazao je on o Evropi i Sjedinjenim Državama. Kada ste izabrani za predsjednika, doslovno preko noći, vratili ste nadu Evropi u transatlantski savez – kazao je.

Steinmeier je izjavio da je NATO savez neophodan.

- Stoga se u nadolazećim mjesecima nadam da će se Evropljani sjetiti da nam je Amerika nezamjenjiva. I nadam se da se Amerikanci sjećaju da su vam saveznici neophodni - dodao je.

Britanski premijer Keir Starmer i francuski predsjednik Emmanuel Macron trebali su se pridružiti Bidenu i Scholzu u petak poslijepodne na razgovorima koji su uglavnom bili usredotočeni na to kako okončati borbe u Ukrajini dok ruske snage napreduju na istoku.

- Ključno pitanje je priroda sigurnosnih garancija i to je ono o čemu ćemo razgovarati sutra - izjavio je Macron novinarima u četvrtak.

To što Biden dolazi u Berlin, što bi mogla biti njegova posljednja posjeta Euvopi kao predsjedniKa, svjedoči o bliskom saradničkom odnosu koji ima sa Scholzom, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo