18.10.2024 / 11:34 Regija - Srbija

Članovi ekoloških udruženja za subotu najavili jednosatne blokade

Članovi ekoloških udruženja za subotu najavili jednosatne blokade
Foto: FENA

Članovi srbijanskih ekoloških udruženja organizovat će u subotu proteste protiv rudarenja litija u zapadnoj Srbiji a na njima neće govoriti članovi opozicionih stranka no ekološke udruženja s njima će nastaviti saradnju.

Aktivist udruge "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović kazao je u petak kako se opozicione stranke trebaju boriti za prava građana kroz institucije a nakon što zastupnici srbijanske Skupštine nisu usvojili izmjene zakona o rudarenju kojima bi se spriječilo iskapanje litija.

"Što se tiče daljnjih koraka, oni mogu prisustvovati idućoj sjednici skupštine grada Loznice, jer po statutu imaju pravo doći i dobiti pet minuta za govor i postavljanje pitanja. Očekujemo ih i na blokadama, saradnja se nastavlja", kazao je Kokanović za list "Nova".

Članovi ekoloških udruženja najavili su da će u subotu biti održane jednosatne blokade u Brezjaku kod Gornjih Nedeljica i na petlji kod Preljine.

Zastupnici srbijanske Skupštine odbacili su u četvrtak na sjednici o litiju prijedlog zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima koji je predložila oporb a nakon toga nezadovoljni članovi opozicije najavili su protesta od kojih je prvi u srijedu održan u Loznici.

Članovi ekološki udruženja, predstavnici opozicije kao i građani koji ih podržavaju drže kako bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj srbijanskoj regiji prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, te poručuju da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi.

U Srbiji građani i ekološka udruženja pružaju žestok otpor rudarenju litija nakon što je Beograd s Evropskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama.

Srbija je 19. jula, na Samitu o strateškim sirovinama u Beogradu, s EU-om potpisala spomenuti memorandum o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, a politički značaj cijelom procesu svojom prisutnošću dali su njemački kancelar Olaf Scholz i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

To je potaknulo srbijansku opoziciju i ekološke aktiviste u namjeri da se, pod parolom "Nećete kopati", suprotstave projektu, upozoravajući da sobom nosi izravnu, dugoročnu i nepopravljivu štetu desecima tisuća lokalnog poljoprivrednog stanovništva, te okolišu - vodi, zemlji, zraku, a neizravno vodotocima u slivu rijeka Drine i Save.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo