17.10.2024 / 14:16 Regija - Vidoje Petrović

Gradonačelnik Loznice podnio ostavku zbog protesta protiv projekta Rio Tinto

Gradonačelnik Loznice podnio ostavku zbog protesta protiv projekta Rio Tinto

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović podnio je ostavku na pomenutu funkciju.

Kako je naveo u obrazloženju predsjednici Skupštine grada Loznice, Mileni Manojlović-Knežević ostavku podnosi iz zdravstvenih i porodičnih razloga.

Nova sjednica zakazana je za 25. oktobar, ali na toj sjednici nema tačke o izboru novog gradonačelnika, piše beogradski Danas.

Da je Petrović podnio ostavku, za Danas potvrđuje Dragan Pajić, odbornik grupe građana Smelo u skupštini grada Loznica, koji kaže da je ova grupa još 16. augusta imala tu informaciju, ali da je ostavka zavedena u općini tek 10. oktobra

Na pitanje šta će se nadalje dešavati u toj općini, koja je ovih dana u centru pažnje zbog protesta ekoloških organizacija protiv projekta Rio Tinto, odgovara da to znači da će Skupština Loznice zasjedati 25. oktobra budući da je posljednja sjednica održana 25. jula.

Pre nego što je bila poznata informacija da je sjednica Skupštine zakazana za 25 oktobar, Pajić je pretpostavio da će se vjerovatno ići na to da ostavka gradonačelnika znači i prestanak mandata i ostalih na čelu grada i će biti izabran novi gradonačelnik.

– Oni su vjerovatno procjenjivali da li treba ići na izbore ili ne. Budući da se gradonačelnik bira iz redova odbornika, njima je mali manevarski prostor kada je riječ o izboru novog prvog čovjeka Loznice i svodi se na dvije-tri osobe na koje mogu računati – navodi Pajić.

Upitan šta to znači da projekat Rio Tinta i usvajanje Prostornog plana što se očekivalo, kaže da će se u Skupštini najprije ići na izbor novog rukovodstva, pa tek onda dalje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo