17.10.2024 / 13:06 Svijet - Od 2026. godine

Beč: Scan-Cars kao pametna rješenja za efikasnije kontrole parkiranja

Beč: Scan-Cars kao pametna rješenja za efikasnije kontrole parkiranja
Foto: Christian Fürthner/ PID

Beč će od 2026. godine koristiti pametna vozila za kontrolu parkiranja, čime će olakšati posao zaposlenima i povećati efikasnost nadzora, posebno u rubnim gradskim područjima.

Austrijska prijestonica planira uvođenje visokotehnoloških „Scan-Cars“ vozila opremljenih senzorima koja će pomoći u nadzoru parking prostora širom grada. Ova nova metoda omogućiće efikasniju kontrolu, posebno na rubnim dijelovima grada, gdje je zaposlenicima sada potrebno prosječno 15 kilometara hoda dnevno.

"Proširenje sistema parkiranja u martu 2022. donijelo je gotovo dvostruko više površina za kontrolu, što predstavlja izazov za naš tim. Uvođenjem Scan-Cars-a učinićemo nadzor jednostavnijim, a posao efikasnijim", izjavio je Markus Raab, rukovodilac gradskog odjela za saobraćaj (MA 46).

Ova pametna vozila na krovu imaju senzore koji prepoznaju registarske tablice koristeći tehnologiju optičkog prepoznavanja znakova (OCR). Podaci se odmah povezuju s bazom podataka o važećim parking kartama. Međutim, nema dugotrajnog čuvanja podataka, čime se postiže usklađenost s propisima o zaštiti privatnosti.

Svi potencijalni prekršaji evidentirani pomoću ovih vozila zaposlenici dodatno provjeravaju na licu mjesta. Scan-Cars samo pomažu, ali zaposlenici zadržavaju ključnu ulogu u provjeri.

Sistem naljepnica za parkiranje u Beču uveden 2022. godine imao je značajan uticaj na smanjenje automobilskog saobraćaja. Broj vozila s registracijama van grada smanjen je za 89 posto, a popunjenost parking mjesta pala je za čak 68 posto u pojedinim dijelovima grada. Oslobođene površine iskorištene su za nove biciklističke staze i zelene površine, na radost građana.

Pravni okvir za upotrebu Scan-Cars-a je u pripremi. Planirano je da vozila budu testirana od 2026. godine, s ciljem poboljšanja pravovremenog nadzora i poštenijeg korištenja gradskih parkinga.

Beč se tako pridružuje gradovima poput Amsterdama, Pariza i Praga, gdje su ova pametna vozila već dio svakodnevne kontrole parkiranja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo