17.10.2024 / 09:44 Svijet - Žestok pritisak voditelja

Harris u nastupu na Fox Newsu: Moje predsjedništvo neće biti nastavak Bidenovog

Harris u nastupu na Fox Newsu: Moje predsjedništvo neće biti nastavak Bidenovog
Foto: X

Demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris branila je upravljanje Bidenove administracije pitanjem ilegalne imigracije u televizijskom intervjuu za Fox News, okrivljujući republikance za neuspjeh u usvajanju zakona o sigurnosti granica.

Pod pritiskom voditelja Breta Baiera na Fox Newsu, Harris je također branila mentalnu sposobnost predsjednika Joea Bidena, svoje godine kao potpredsjednice, te svoju prethodnu podršku operacijama promjene spola za transrodne zatvorenike.

Harris i Baier su često govorili jedno preko drugog, a Harris je postajala vidno frustrirana, ali je uspjela prenijeti svoju poruku za izbore 5. novembra konzervativnoj publici koja je možda nije često čula.

Upitana je da brani ranu odluku administracije da poništi neke od restriktivnih politika na granici republikanskog rivala Donalda Trumpa dok je bio predsjednik, te da odgovori majci koja je svjedočila u Kongresu o gubitku kćerke zbog imigranta koji je ilegalno boravio u SAD-u.

"Žao mi je zbog njenog gubitka, ali hajde da razgovaramo o onome što se dešava sada," rekla je Harris. Dodala je da je Trump rekao republikancima da odbiju dvostranački zakon o imigraciji početkom ove godine jer "više voli voditi kampanju na problemu nego ga riješiti."

Trump i republikanci tvrdili su da imigranti doprinose nasilnim zločinima u Sjedinjenim Državama, iako studije pokazuju da imigranti čine zločine po nižim stopama nego ostali.

Upitana o svojoj nedavnoj izjavi da ne bi promijenila "ništa" u postupcima Bidenove administracije, Harris je rekla: “Da budem vrlo jasna, moje predsjedništvo neće biti nastavak predsjedništva Joea Bidena." Rekla je da će unijeti nove ideje od republikanaca i poslovnih lidera kako bi riješila problem nestašice stanova i proširila male biznise.

Harris je bila glasna podržavateljica Bidena kada se suočio s rastućim pitanjima o svojoj mentalnoj sposobnosti nakon katastrofalne debate u junu s Trumpom, prije nego što je odustao od trke u julu. Upitana je da brani te izjave.

Biden ima "sposobnost prosuđivanja" i "iskustvo" da bude predsjednik, rekla je, dok je dovela u pitanje Trumpovu sposobnost za tu funkciju. “Joe Biden nije na glasačkom listiću, a Donald Trump jeste," izjavila je Harris.

Intervju koji je trajao skoro 30 minuta označio je prvi put da se Harris pojavila kao predsjednička kandidatkinja na konzervativnoj medijskoj mreži, koja često ima voditelje koji ismijavaju nju i druge demokrate i hvale Trumpove politike.

Unutar nekoliko minuta nakon završetka intervjua, Trumpova kampanja objavila je saopćenje nazivajući ga "katastrofom."

Intervju je bio dio direktnog apela Harris na republikanske birače u srijedu. Prije intervjua na Fox Newsu, naglasila je podršku republikanaca njenoj kampanji u ključnom okrugu u Pennsylvaniji, jednoj od nekoliko država koje će vjerovatno odlučiti izbore.

U okrugu Bucks, izvan Filadelfije, Harris je istakla Trumpov pokušaj da poništi svoj izborni poraz prije četiri godine, kada je izgubio Bijelu kuću od Bidena.

Rekla je da su Trumpovi postupci prekršili američki Ustav i da bi, ako bi dobio priliku, opet prekršio Ustav.

"Odbio je prihvatiti volju naroda i rezultate slobodnih i poštenih izbora. Poslao je rulju, naoružanu rulju, u američki Kapitol, gdje su nasilno napali policajce, službenike za provođenje zakona i prijetili životu svog vlastitog potpredsjednika," rekla je Harris.

Više od 100 republikanaca pridružilo se Harris u okrugu Bucks, uključujući Adama Kinzingera, bivšeg kongresmena i člana komisije koja je istraživala napad na Kapitol 6. januara od strane Trumpovih pristalica.

"Bez obzira na vašu stranku, bez obzira na to za koga ste glasali prošli put, postoji mjesto za vas u ovoj kampanji," rekla je Harris. Ona je vodila ispred Trumpa s malom razlikom od 46% prema 43% u nedavnoj anketi Reutersa.

Trump je u srijedu učestvovao u raspravi za latino birače koju je organizovala špansko-jezična mreža Univision. Fox News je emitirao još jedan Trumpov skup s publikom koja je bila sastavljena isključivo od žena.

Harris je prethodno pokušala pridobiti birače razočarane Trumpom. Bivša republikanska kongresmenka Liz Cheney, kćerka bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya, ovog je mjeseca pozvala birače da stave zemlju ispred stranke i glasaju za Harris, rekavši da Trump nije sposoban da vodi SAD.

Biden je pobijedio Trumpa u okrugu Bucks s oko 17.000 glasova na izborima 2020. godine, dok je bivša državna sekretarka Hillary Clinton pobijedila Trumpa tamo 2016. s manje od 3.000 glasova, prema podacima okruga.

Ovog ljeta, republikanci su po prvi put u generaciji premašili broj registriranih demokrata u okrugu Bucks. Republikanci sada imaju oko 3.500 više birača u okrugu nego demokrati, prema najnovijim podacima.

Harris također razmatra mogućnost pridruživanja podcastu Joea Rogana, čiji šou prati milioni ljudi širom političkog spektra, a koji se našalio da iza Harrisine snažne debate s Trumpom prošlog mjeseca stoji "lutkar."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo