17.10.2024 / 07:18 Kultura - Tomić za Vijesti.ba

Neobična izložba u Banjaluci: Kako su nove zgrade otjerale vrapce

Svi znaju ko je vrabac i kako izgleda, ali čini se da se vrabac više ne pojavljuje kao prije.

Kaže ovo za za Vijesti.ba Nikola Tomić, umjetnik čiji rad opominje čovjeka na značaj i važnost prirode, ali ovaj rad bavi se istraživanjem ugroženosti jedne određene vrste, odnosno u fokusu proučavanja je vrabac.

On je s majkom hranio ptice koje su bile u žbunju i dolazile na terasu na kojoj smo ostavljali hranu. Ptice moraju da vrebaju iz bezbjednog mjesta, kaže naš sagovornik, govoreći o uslovima koje su ispunjavali ranije urbani prostoru u gradu.

“Kad su posjekli žbun ispred zgrade, više ih nije bilo toliko” – kaže naš sagovornik.

U posljednjih deset godina ptica pjevačica je 65% manje, navodi naš sagovornik. Usljed razvoja kulture žitarica uz pesticide koji su štetni i za biljni i za životinjski svijet, niko nije promijenio metodu odnosa prema kritici te pozicije, priča on.

“Nove zgrade sa staklenim površinama gdje vrapci ne mogunapraviti gnijezdo, to je mjesto samoubistva za vrapce. Opet će vrabac naći neku rupicu, ali problem je što u sklopu te zgrade ili bloka nema više ni zelenila, ni žbunja”– kaže Tomić, napominjući da je stara arhitektura ipak planirala i uslove za boravak ptica.

U razgovoru s ljudima koji posmatraju situaciju, vode računa o pticama i drugim vrstama, Tomić ustanovljava da ovo nije problem samo jedne lokalne zajednice.

“Da svaka mačka jednom sedmično uhvati vrapca, to je opet previše. Neki vlasnici nagrađuju mačke koje love vrapce, kažu –bravo, donijela si pticu” – priča naš sagovornik.

Vrabac će preživjet, kaže Tomić, ali mu nije jasno zašto prošle godine nije vidio niti jednog crvendaća.

“Ostavljamo hranu na krovu garaže – pšenicu zob, ječam, suncokret. Crvendać voli kuhana jaja, ali niti jedan nije došao. Razočarao sam se, iskreno” - kaže Tomić.

Nikola Tomić izlaže rad šesti put i kaže da bi bilo odlično da učenici osnovne škole pogledaju rad.

“Tekst je prilagođen za taj uzrast, da djeca koja su naučila čitati imaju vremena da pročitaju. Ciljano je osmišljen za ranu dob” – kaže Tomić.

Rad je izložen u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske do 5. novembra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo