15.10.2024 / 18:00 Kultura - 21. po redu

Počinje Vezeni most u Tuzli: Vrijeme kad su djeca glavna

Društvo prijatelja knjige "Mali princ" Tuzla u saradnji sa Institutom za dječiju književnost u BiH i Izdavačkom kućom „Lijepa riječ“, 21. put organizuje Međunarodni dječiji festival „Vezeni most“ na kojem se dodjeljuje nagrada „Mali princ“ za najbolju dječiju knjigu u regiji. Festival će biti održan od 16. do 19. oktobra.

Festival je veoma sadržajan te podrazumijeva izložbu ilustracija, kreativne radionice, muzički program, Veče malih prinčeva, dodjelu nagrada „Mala vila“ za izvrnost u dječijoj književnosti, kreativni maraton, susrete pisaca, predstavljanje novih dječijih knjiga, međunarodnu konferenciju o savremenoj bh. prozi za djecu i još mnoga toga.

„Već 21 godinu sa puno pažnje, ljubavi, posvećenosti i brižljivosti, vezemo ovaj naš most. Krećemo u treću deceniju sa novim elanom, entuzijazmom, idejama. Ponosni smo što se vezeni most događa u Tuzli. Vezeni most je povezao cijeli region. Nije to samo govorno područje gdje se razumijemo. Sada su prisutne i Makedonija i Slovenija“- kaže Sabina Mujezinović iz Društva prijatelja knjige „Mali princ“.

Svaki festival ima svoje standardne programske sadržaje, a svake godine se uvodi neka novina. Od ove godine, festival se održava i u drugom gradovima i opštinama u TK.

„Imali smo ideju da festival izađe iz Tuzle. Imamo još četiri grada koji pružaju scenu. Osim Tuzle, to su Gračanica, Gradačac, Srebrenik i Lukavac. Očekujemo da narednih godina i drugi gradovi se pridruže, a javljaju se i gradovi iz cijele FBiH da žele ugostiti nešto od našeg programa. Vezeni most se etablirao kao biser među festivalima i jedini takav u BiH“- objašnjava Mujezinović.

Svake godine se dodjeljuje nagrada „Mali princ“za najbolju dječiju knjigu u regionu. Za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u BiH, nagrada se posthumno dodjeljuje Mirsadu Bećirbašiću, a nagrada „Mala vila“ za izvrsnost u dječijoj književnosti, Ismetu Bekriću i pomenutom Kiru Donevu, odnosno, domaći autor i najbolji prevod.

Osam književnih djela iz regiona je nominovano za prestižnu nagradu, po dva iz četiri zemlje.

„Ono što je zanimljivo za ovu godinu je potpuna dominacija poezije. Ranije je bila jedna ili dvije knjige. Bilo je i nagrađenih. Ove godine su čak četiri zbirke pjesma u konkurenciji. Obično je proza dominirala, ap pripovijetka ili bajka, a tek onda poezija“- naglašava Zejćir Hasić, pisac i član žirija.

Žiri je imao pune ruke posla i kada je u pitanju konkurs „Mali princ“ za literarne radove za osnovne škole pod nazivom „Oni dolaze“.

„Preko ovih mostova, došlo je puno dječijih radova, šarolikih, bogatih. Tema je bila slobodno. Učenici i nastavnici du odradili dobar posao. Bilo je priča, pjesama, romana. Mi smo pokušali izabrati one koji bi oslikali svih ovih 20 godina rada koji je iza nas“- ističe Ljubica Hodžić, članica žirija. Ona naglašava da je Šimo Ešić sa „Vezenim mostom“ izgradio mnogo drugih mostova. Te mostove nastavljaju graditi djeca sa nastavnicima i tako stvaraju prijateljstva.

„Mi smo izabrali u rangu od prvog do petog razreda tri rada koja će biti nagrađena, a izdvojili smo nekoliko radova koji zaslužuju pohvalu. U rangu od šestog do devetgo razreda, isto tako tri rada smo odabrali, a nekoliko njih pohvaljeno kao stimulans i motiv da djeca i dalje čitaju i pišu. Ovi mostovi prešli su naš kanton. Imali smo radove iz Srbije, Sandžaka, Crne Gore...“- dodaje Hodžić.

Partner u ovom lijepom projektu su profesori i nastavnici Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Tuzla. Zadatak studenata je da budu pomoćnici gostima koji dolaze u Tuzlu da se svaki gost osjeća lijepo i sigurno. Između ostalih sadržaja, zanimljiva će biti i Večer malih prinčeva na koju će doći dosadašnji dobitnici „Malog princa“. Festival će obilaziti tuzlanska obdaništa, osnovne škole, biblioteke. Djeca će imati priliku družiti se sa piscima i umjetnicima iz regije. Nastupit će i duet „Avantura leteće gitare“ iz Novog Festival će završiti 19. oktobra koncertom Mirze Sitarevića i Adnana Subašića u Klubu „Zmajevo srce“ u Tuzli.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo