16.10.2024 / 22:26 Svijet - Šest tačaka optužnice

Apelacioni sud razmatra vraćanje optužbi protiv Trumpa

Apelacioni sud razmatra vraćanje optužbi protiv Trumpa
Foto: Agencije

Okružna tužiteljica okruga Fulton, Fani Willis, zatražila je od Državnog apelacionog suda da obnovi šest tačaka optužnice u slučaju izborne prevare protiv Donalda Trumpa i njegovih suoptuženika, uključujući tri tačke koje se posebno odnose na bivšeg predsjednika.

Ova sudska prijava ponovno stavlja u centar pažnje događaje nakon predsjedničkih izbora 2020. godine i napore da se poništi Trumpov izborni poraz, dok u Georgiji počinje rano glasanje za izbore 2024. godine, prenosi CNN.

U martu, sudija Scott McAfee je odlučio da šest optužbi iz 41-tačke optužnice, koje se odnose na Trumpa i neke od njegovih suoptuženika zbog navodnog poticanja na kršenje zakletve javnog službenika, ne sadrže dovoljno detalja o tome na koje tačno krivično djelo su optuženici navodno podsticali.

Optužbe se odnose na Trumpove i napore njegovih suoptuženika da državne zvaničnike uvjere da imenuju lažne izborne predstavnike za državu nakon njegovog poraza na izborima 2020. godine.

U svojoj odluci iz marta, McAfee je napisao da Willis nije dala optuženicima “dovoljno informacija” kako bi pripremili svoje odbrane.

“Kao što je napisano, ovih šest tačaka sadrže sve bitne elemente krivičnih djela, ali ne navode dovoljno detalja o načinu na koji su izvršena, tj. o osnovnom krivičnom djelu na koje se poziva,” napisao je McAfee tada. “Ne daju optuženicima dovoljno informacija kako bi inteligentno pripremili svoje odbrane, jer su optuženici mogli prekršiti Ustav i, prema tome, statut, na desetine, ako ne i stotine različitih načina.”

Iako je odbacio optužbe, McAfee je rekao da se navodno ponašanje koje je temelj te optužbe još uvijek može koristiti od strane tužiteljstva kao dio slučaja reketiranja u Georgiji.

Willis je u utorak odgovorila, tvrdeći pred apelacionim sudom da je optužnica protiv Trumpa i ostalih imala dovoljno informacija koje bi omogućile optuženicima da se adekvatno pripreme za svoj slučaj.

“Optužnica je uključivala obilje konteksta i činjeničnih navoda o poticanjima na koja se odnosi,” napisala je Willis u podnesku koji je dostavila u utorak, “uključujući kada su zahtjevi postavljeni, kome su zahtjevi upućeni i na koji način su zahtjevi postavljeni.”

Odvojeno, apelacioni sud Georgije razmatra i napor Trumpa i njegovih suoptuženika da diskvalifikuju Willis iz procesuiranja njenog slučaja izborne prevare iz 2020. godine zbog navodnih sukoba interesa povezanih s njenom romantičnom vezom s njenim bivšim specijalnim tužiocem.

Trump je izjavio da nije kriv po svim optužbama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo