16.10.2024 / 22:15 Svijet - "Radikalna remilitarizacija"

Zaharova: Plan Japana za raspoređivanje nuklearnog oružja prijeti regionalnoj stabilnosti

Zaharova: Plan Japana za raspoređivanje nuklearnog oružja prijeti regionalnoj stabilnosti
Foto: TASS

Raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Japanu zbog navodnih prijetnji iz Pjongjanga dovelo bi do kolapsa regionalne stabilnosti, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

”Vidimo kako Japan, u skladu sa svojim kursom ka radikalnoj remilitarizaciji, nastavlja ubrzano širi vojno-političku saradnju sa Washingotnom, formira ofanzivni udarni potencijal, povećava obim aktivnosti vojne obuke”, rekla je Zaharova.

Ona je napomenula da japanske optužbe protiv Sjeverne Koreje za eskalaciju ”odgovaraju narativu”, koji daje izgovor Tokiju da zatraži nuklearno oružje od SAD-a, prenosi TASS.

Novi premijer Japana Shigeru Ishiba, uoči stupanja na dužnost, iznio je plan za obnovu najbližeg saveza Tokija tako što će Washington zaključati u “azijski NATO” i stacionirati japanske trupe na tlu SAD.

Kako je rekao, novi sigurnosni savez mogao bi čak podijeliti kontrolu nad nuklearnim oružjem Washingtona kao sredstvo odvraćanja od nuklearnih susjeda Japana.

“A ovo će dovesti do čega? Tačan odgovor je do urušavanja bilo kakve stabilnosti u ionako napaćenoj regiji”, ocijenila je Zaharova.

Ovaj plan još nije pokrenut, zbog zabrinutosti SAD-a i Indije, ali je šef japanske diplomatije Takeshi Iwaya napomenuo da je u pitanju ideja za budućnost, prenosi Tanjug.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo