16.10.2024 / 20:01 Komentari - Osvrt

Nevješta reakcija OHR-a nije dovoljna, Schmidt se mora izviniti!

Nevješta reakcija OHR-a nije dovoljna, Schmidt se mora izviniti!
Foto: Screenshot

Visoki predstavnik Christian Schmidt je stavljanjem u isti kontekst prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića i ratnog zločinca Ratka Mladića uvrijedio, ne samo Bošnjake već i ogromnu većinu građana Bosne i Hercegovine.

Jasno su to pokazale osude sramnog Schmidtovog istupa. Refleksne reakcije pokazale su i da ovdje ne žive potpuni politički naivci, pa je teško povjerovati da će ih zavarati nevješta reakcija OHR- u kojoj se pokušao "popraviti" visoki predstavnik.

Naime, iz OHR-a su bh. javnosti pokušali objasniti kako "_kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku istorije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, “Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat“, kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna"._

- Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici. Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva BiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote, stoji u reakciji OHR-a koju su smišljali 48 sati.

No da je Christian Schmidt mislio ono što OHR kaže da jeste, onda je to trebao reći u navedenom televizijskom istupu, te jasno odvojiti uloge Izetbegovića i Mladića tokom agresije na BiH, pa i u spornim udžbenicima.

Tvrditi da su reakcije na Schmidtov istup zlonamjerne i neutemeljene, zapravo je novo podcjenjivanje i vrijeđanje inteligencije građana BiH. Ono što je Schmidt izrekao ni sto OHR-ovih reakcija ne može oprati.

Najmanje što Christian Schmidt može i treba uraditi jeste javno izvinjenje za izrečeno, kako su to od njega pristojno tražili građani države u kojoj obavlja svoju dužnost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo