16.10.2024 / 20:00 VIJESTI.BA PODCAST - Premijer KS

Uk: Nema vremena za rekonstrukciju Vlade, biće smjena!

Uk: Nema vremena za rekonstrukciju Vlade, biće smjena!
Foto: Vijesti.ba

Gost novog izdanja Vijesti.ba podcasta bio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Uk je na početku govorio o ekonomskoj situaciji u Kantonu, sa podsjećanjem na ponder koji je utjecao na smanjenje budžeta KS.

"Otkako su usvojene izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda, kreću izazovi finansijskog poslovanja Kantona Sarajevo. Mi smo 2023. godinu završili sa 97,3 miliona KM manje prihoda po osnovu preraspodjele prihoda, a drugi kantoni su se obogatili na štetu Kantona Sarajevo i njegovih građana. Po svim ekonomskim analizama koje su rađene, Sarajevo nije bilo to koje je uzimalo novac npr. Tuzli, već drugi kantoni. Tuzlanski kanton jeste bio oštećen, ali ne zbog Kantona Sarajevo već drugih kantona koji su uzimali sebi novac iz te zajedničke kase koja se zove indirektni prihodi", započeo je Uk, pa nastavio:

"Koeficijent opada. Prema ponderu, očekujemo da u 2024. godini budemo uskraćeni za između 115 i 120 miliona KM, a u narednoj godini 130 miliona i tu se to završava. Pokušat ćemo da urazumimo politiku na nivou Federacije BiH. Kanton Sarajevo nije neprijatelj, već glavni grad BiH koji generiše sve te prihode. Čak i kada izuzmete sve velike firme koji su registrovane u KS, a što mnogi koriste kao argument, opet imamo pet ili deset puta veće prihode nego u ostalim kantonima. Te izmjene Zakona o raspodjeli su bila osvetnička odluka koja nije bila racionalna i sada se borimo s tim".

Premijer Uk je govorio i o nekim od najznačajnijih projekata Vlade KS, kao i o njihovim efektima.

"Naknade za porodilje su velika investicija. Natalitetni brojevi će se pokazati u narednim godinama, prerano je sada očekivati rezultate. Bitno je da smo u tom trenutku spriječili demografski pad, a to će s vremenom dodatno ozdraviti. Socijalna davanja i infrastrukturni projekti su dva paralelna procesa koja idu uspješno. Imamo ozbiljna izdvajanja, raspisano je 11 programa ove godine za malu privredu. Planirana budžetska sredstva su bila 8,5 miliona KM, ali toliko je bilo kvalitetnih aplikacija da smo, zajedno sa resornim ministrom Mijatovićem, pronašli dodatna 3,5 miliona kako bismo isfinansirali sve te projekte".

Prokomentarisao je Uk i špekulacije o skoroj rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo.

"Priča se o tome već mjesecima, sada se to možda inteziviralo zbog izbora. Ni na jednom nivou nisam bio učesnik niti jednog sastanka na kojem se pričalo o toj rekonstrukciji. Jako dobro funkcionišemo i ne vidim razlog za promjene, a i premalo je mandata ostalo da sada pravimo nove vratolomije. Nemamo vremena za to", rekao je Uk ali i najavio smjene u nekim javnim preduzećima.

Govoreći o saobraćajnoj infrastrukturi, Uk je podsjetio na faktore koji najviše koče razvoj i unapređenje Kantona Sarajevo.

"Stvar je vrlo kompleksna što se tiče saobraćajne infrastrkture u KS, najviše zbog imovinskih odnosa, nadležnosti, nelegalne gradnje... Konkretno oko 12. transverzale, vrlo vjerovatno će se prvi dio koji pripada Novom Gradu uskoro raditi, da će Federacija preuzeti to da radi. Također, završena je papirologija za kružni tok kod aerodroma. Pronađeno je rješenje i za Ilidžu. Saobraćajna infrastruktura jeste najveći problem KS, ali ona nije uzrokovana ni nedostatkom volje Vlade KS, ni sredstava, nego nadležnostima i rješavanjem imovinskih odnosa".

Urbanistički plan KS je bio aktuelan i očekivalo se da već bude u fazi usvajanja, a Uk je otkrio zbog čega je to u fazi stagnacije.

"I da nije došla apelacija iz Općine Novi Grad, čisto sumnjam da bi Zavod za planiranja to spremio do sada. Došlo je preko 400 prijedloga kroz javnu raspravu, a Zavod za planiranje mora obraditi svaki od njih. Ako ga uvaži, on postaje sastavni dio dokumenta, ako ne, onda ga mora detaljno obrazložiti. Žao mi je zbog apelacije Novog Grada, usporio je napredak na tom polju. Urbanistički plan je dokument koji je trebao dati temelje i viziju budućeg razvoja Kantona i dat će, jer ćemo biti istrajni u tome".

Kantonalni premijer je još govorio i izmjenama zakona o nepokretnosti, stanju u komunalnom segmentu, VIK-u, procesu digitalizacije, kao i daljem infrastrukturnom razvoju Kantona Sarajevo, što možete pogledati u našem podcastu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo