16.10.2024 / 11:16 Svijet - Nakon sudara

U Nigeriji eksplodirala cisterna s gorivom, poginule najmanje 94 osobe

U Nigeriji eksplodirala cisterna s gorivom, poginule najmanje 94 osobe
Foto: X
Najmanje 94 osobe su poginule, a 50 je povrijeđeno nakon eksplozije cisterne s gorivom, potvrdila je u srijedu policija u Nigeriji.

Incident se dogodio u sjevernoj državi Jigawa kasno u utorak. Mnoge od žrtava prišle su srušenoj cisterni i pokušavale da pokupe gorivo prosuto po cesti.

Takvi incidenti su relativno česti u Nigeriji, gdje su cijene goriva izuzetno visoke u poređenju sa prosječnim prihodima, posebno u siromašnim ruralnim područjima.

Nigerija također nema dovoljan željeznički sistem za transport robe kao što je nafta.

Javni emiter Radio Nigerija citirao je glasnogovornika državne policije Jigawa Lawan Shi'isu Adama koji je rekao da se "užasna tragedija" dogodila oko 23:30 po lokalnom vremenu.

Vozač je izgubio kontrolu nad vozilom, zbog čega se ono prevrnulo na putu od države Kano do grada Nguru u državi Yobe. Ubrzo nakon nesreće došlo je do eksplozije koja je izazvala veliki požar.

On je dodao da su mještani koji su pokušavali da pokupe gorivo "preplavili" policajce koji su pokušavali da ih zaustave.

Adam je rekao da su lokalni zvaničnici organizirali masovnu sahranu za žrtve, te da se lokalna zajednica okuplja da ih oplakuje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo