14.10.2024 / 16:00 Svijet - Ironija sudbine

Karma zbog Brexita: Knjiga Borisa Johnsona ne stiže na vrijeme u Brisel

Karma zbog Brexita: Knjiga Borisa Johnsona ne stiže na vrijeme u Brisel
Foto: X

Knjiga Borisa Johnsona o njegovim godinama provedenim u Downing Streetu ne može se kupiti u Briselu, izgleda da je za to sam kriv.

Karma je stigla bivšeg anti-EU kampanjera kada su post-Brexit birokratske prepreke usporile isporuku njegove knjige Unleashed, koja je privukla veliku pažnju, u glavni grad EU.

"Nije stigla, a to je zbog Brexita. Ironično je," rekao je pomoćnik menadžera britanskog knjižarskog lanca Waterstones u centru Brisela.

Zaposlenik je dodao da britanske knjige sada stižu na tržište EU otprilike sedmicu kasnije zbog dodatnih provjera na granici, koje su uvedene nakon Brexita.

Johnsonovi memoari su izašli u Ujedinjenom Kraljevstvu 10. oktobra, ali se očekuje da će stići u Brisel tek kasnije u ponedjeljak. Waterstonesove jedine prodavnice izvan Ujedinjenog Kraljevstva nalaze se u Amsterdamu, Briselu i nekoliko irskih gradova.

Kašnjenje znači da će evropski zvaničnici morati sačekati još nekoliko sati kako bi mogli provjeriti tačnost Johnsonovih tvrdnji o pregovorima o Brexitu i njegovom (ponekad teškom) odnosu s liderima EU, piše Politico.

U svojim memoarima, Johnson je optužio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je zatvorio oči pred bandama koje krijumčare ljude preko La Manchea kako bi kaznio Ujedinjeno Kraljevstvo zbog Brexita.

Još jedna zapanjujuća tvrdnja je da je Johnson, na vrhuncu pandemije Covid-19, razmatrao slanje trupa u Nizozemsku kako bi zaplijenili doze vakcina protiv Covida koje su bile pohranjene u Leidenu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo