14.10.2024 / 15:31 Svijet - Oslobađanje talaca

Susret izraelskih i egipatskih obavještajaca: Nema pomaka u pregovorima s Hamasom

Susret izraelskih i egipatskih obavještajaca: Nema pomaka u pregovorima s Hamasom
Foto: The Times of Israel

Direktor izraelske obavještajne agencije Shin Bet-a, Ronen Bar, sastao se s egipatskim obavještajnim šefom Abbasom Kamelom u Kairu u nedjelju, izvijestio je Walla portal, pozivajući se na “izvor upoznat s posjetom”.

Njih dvojica su razgovarali o zastalim pregovorima oko dogovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca, ali nisu postigli nikakve pomake, navodi se u izvještaju.

Navodno su razgovarali o načinima za obnovu pregovora i uključivanju vođe Hamasa Yahye Sinwara, za kojeg se kaže da je nedavno stupio u kontakt s posrednikom Katarom nakon što je nekoliko sedmica bio bez kontakta u Gazi.

Na dnevnom redu bila je i tema graničnog prijelaza Rafah između Gaze i Egipta, koji je zatvoren od maja kada je IDF pokrenuo svoju ofanzivu u južnom gradu Gaze, navodi se u izvještaju.

Razmatrana je i takozvana Filadelfijska koridora, koji prolazi duž granice između Gaze i Egipta i koji je sada također pod kontrolom izraelske vojske.

Shin Bet je odbio komentarisati izvještaj.

Walla je napomenula da je Barova posjeta prva posjeta visokog izraelskog zvaničnika Egiptu radi razgovora o prekidu vatre od 22. augusta. Tada su se šefovi Shin Bet-a i Mossada sastali u Kairu kako bi razgovarali o raspoređivanju IDF-a duž Filadelfijskog koridora i ponovnom otvaranju graničnog prijelaza Rafah kao dijela potencijalnog dogovora. Ti pregovori nisu donijeli nikakav rezultat, a tenzije između Izraela i Egipta su od tada samo porasle.

Očekuje se da je Sinwarovo dugotrajno odsustvo također uzrokovalo kašnjenje u pregovorima.

Pokušaji postizanja novog dogovora o talacima s Hamasom — nakon onog iz novembra kada je tokom sedmice dugog primirja oslobođeno 105 talaca u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika — više puta su propadali i uglavnom su zastali kako se Izrael fokusirao na borbu protiv Hezbolaha u Libanu. Prije godinu dana, ta teroristička organizacija je gotovo svakodnevno lansirala rakete i bespilotne letjelice, navodeći da to čini u znak solidarnosti s Hamasom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo