14.10.2024 / 15:19 Svijet - Povezani sa Jaish al-Adl

Iranske obavještajne snage razbile dvije terorističke ćelije

Iranske obavještajne snage razbile dvije terorističke ćelije

Iranske sigurnosne i obavještajne snage uhapsile su članove dvije terorističke ćelije u provinciji Sistan i Baluchestan, izvijestila je u ponedjeljak iranska novinska agencija Mehr.

Prema informacijama koje su dostupne, kao i priznanju uhapšenih, ovi teroristi, povezani s grupom Jaish al-Adl (poznatom u Iranu kao "Jaish al-Dhulm" – Vojska nepravde), planirali su napade s ciljem destabilizacije regije, koristeći oružje i eksplozivne naprave. Teroristi su uhapšeni u okruzima Rask i Sarbaz u spomenutoj provinciji.

Iranske vlasti uspjele su otkriti i zaplijeniti skladište oružja i eksploziva prije nego što su napadi mogli biti izvedeni.

Jaish al-Adl je separatistička militantna grupa koja djeluje na planinskom pograničnom području između Irana i Pakistana, osnovana 2012. godine, s ciljem stvaranja nezavisne balučke etnodržave u iranskom Sistan i Baluchestanu. Ova organizacija odgovorna je za mnoge napade, uključujući ubistva i otmice pripadnika iranske granične policije.

U januaru, iranski Korpus Islamske revolucije izveo je balističku operaciju protiv baza te terorističke grupe u pakistanskoj provinciji Balochistan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo