14.10.2024 / 11:50 Svijet - Vilija Blinkevičiute

Čelnica socijaldemokrata očekuje vlast nakon pobjede na izborima u Litvaniji

Čelnica socijaldemokrata očekuje vlast nakon pobjede na izborima u Litvaniji
Foto: Profimedia
Čelnica socijaldemokrata Vilija Blinkevičiute, glavne litvanske opozicione stranke, danas je rekla da očekuje da će postati nova premijerka u zemlji na granici NATO saveza nakon što je njena stranka osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima sinoć.

 

Socijaldemokrati su dobili 19 posto glasova, prema konačnim djelomičnim rezultatima, tek nešto više od 18 posto koliko je osvojila stranka desnog centra Domovinska unija trenutne premijerke Ingride Šimonyte. Protuestablišmentska stranka Nemuno Ašuro dobila je 15 posto glasova.

Osvoje li vlast, očekuje se da će socijaldemokrati Vilije Blinkevičiute zauzeti čvrst stav prema Rusiji, što uključuje veća izdvajanja za odbranu, ali će istovremeno pokušati poboljšati javne usluge i više oporezivati bogate, prenosi HINA.

Na pitanje novinara očekuje li da će voditi sljedeću vladu, Blinkevičiute je rekla: "Ne sumnjam".

Dodala je da s dvjema drugim ljevičarskim strankama pregovara o koaliciji.

Premijerka u odlasku Šimonyte je kazala da je i dalje moguće da će novu vladu predvoditi njena stranka, no politički analitičari su ocijenili da za to nema dobrih izgleda.

"Prerano je za kazati koja će stranka imati inicijativu za stvaranje nove koalicije", rekla je Šimonyte novinarima.

Polovina litvanskog parlamenta se bira izravnim glasanjem, a izborni prag za dobivanje zastupničkih mjesta iznosi pet posto. Druga polovina se bira na nivou okruga, pri čemu dva najbolja kandidata idu u drugi krug 27. oktobra.

Šimonyte je rekla da će rezultati drugog kruga vjerovatno odrediti sastav sljedeće vlade.

No, kako bi imala većinu u parlamentu, Domovinskoj uniji nedostaju saveznici nakon što jedan od njenih manjih koalicijskih partnera nije uspio prijeći izborni prag kako bi ušao u parlament, kazao je Moždas Jastramskis, politički analitičar Instituta za međunarodne odnose i politologiju.

"Neuspjeh (koalicijske) stranke je uklonio bilo kakve izglede da Šimonyte ostane kao premijerka", kazao je Jastramskis.

U predizbornoj kampanji su prevladavala domaće teme, a naročito porast životnih troškova, no nacionalna sigurnost ostaje velik izbor zabrinutost za Litvaniju, koja je dio istočnog krila NATO-a i Evropske unije.

Baltička zemlja s 2,9 miliona stanovnika snažno podupire Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije.

Zamjenik čelnice socijaldemokrata Gintautas Paluckas predlaže povećanje izdvajanja za odbranu na pet posto BDP-a u usporedbi s prošlogodišnjih tri posto dok Litvanija unapređuje svoju vojsku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo