14.10.2024 / 09:55 Kultura - Od 21. oktobra

Bugojno domaćin 26. susreta pozorišta lutaka

Bugojno domaćin 26. susreta pozorišta lutaka
Foto: Vijesti.ba

Bugojno će od 21. do 25. oktobra ove godine biti domaćin profesionalnim lutkarskim predstavama iz Bosne i Hercegovine. Pozorišta će imati priliku bugojanskoj publici predstaviti svoje radove i pružiti priliku da se istraži svijet lutaka na jedinstven način.

Program 26. susreta pozorišta lutaka BiH obuhvata raznovrsne predstave, radionice, diskusije, izložbe i promocije koje će oduševiti sve uzraste i ljubitelje umjetnosti.

Lutke se ponovo bude u Bugojnu i to na najstarijem lutkarskom festivalu u Bosni i Hercegovini koji i ove godine donosi kvalitetne lutkarske predstave zahvaljujući kojima Festival u malom pozorišnom gradiću kreira čarobnu atmosferu, saopćili su iz JU Kulturno sportski centar Bugojno.

U takmičarskom dijelu Susreta pozorišta lutaka, publika će imati priliku pogledati pet predstava lutkartskih pozorišta iz Mostara, Sarajeva, Gradiške i Prijedora.

Revijalni program Festivala upoznaje publiku sa radom studenata Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku sa tri predstave..

Također, publika će imati priliku prisustvovati predavanju “Savremeno lutkarstvo” profesora Igora Tretinjaka koji je ujedno i član ovogodišnjeg žirija, ali i promociji knjige "Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)“ autora Vahida Durakovića. Prvog dana Festivala će biti otvorena i izložba “Metamorfoze“ Mehmeda Klepe u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine, koja će biti otvorena za posjetitelje tokom trajanja Festivala.

Tokom Festivala će biti održavane i edukativne radionice "Osnovni principi animacije i lutkarskog promišljanja” koje će voditi Goran Guksić, a čiji će rezultat biti predstavljen publici posljednjeg dana Festivala, navodi se u saopćenju.

 

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo