14.10.2024 / 09:45 Svijet - Nedovoljno koordinacije

Tenzije između timova Harris i Bidena rastu uoči izbora u SAD-u

Tenzije između timova Harris i Bidena rastu uoči izbora u SAD-u
Foto: Agencije

Tenzije između timova demokratske kandidatkinje na predstojećim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Kamale Harris i aktuelnog predsjednika Joea Bidena su porasle posljednjih sedmica.

Posebno zbog novih saradnika u timu potpredsjednice i osoblja predsjedničkog kabineta koje se teže privikava na pomoćnu ulogu u kampanji Harris, reklo je deset izvora za Axios.

Kako navode neimenovani izvori, pojedini članovi tima Harris smatraju da saradnici Bijele kuće ne koordiniraju dovoljno Bidenove poruke i raspored kako bi se uskladili sa onim što je najbolje za kampanju potpredsjednice, prenosi Tanjug.

Tim Harris također pokušava dodati osoblje u službenu kancelariju potpredsjednice zbog porasta količine posla, kao i nezadovoljstva zbog navodnog manjka efikasnosti u Bijeloj kući, tvrde izvori.

Nekoliko Bidenovih pomoćnika pridružilo se kampanji Harris, ali smatraju kako ih je Bidenov tim okarakterizirao kao nelojalne zbog te odluke, piše Axios.

“Svi od predsjednika pa naniže znaju koliko su izbori važni, a mi smo uvijek očekivali da će jedan broj zaposlenih željeti preći sa administracije na kampanju za posljednji dio”, rekao je jedan od izvora.

U sedmicama nakon što je Harris postala demokratska kandidatkinja, pojavile su se nesuglasice oko toga da li će glavni Bidenovi saradnici, koji su se do tog trenutka pojavljivali na televiziji, nastaviti u toj ulozi ili će biti zamijenjeni.

Axios navodi da je tim Harris na kraju prevladao, iako su i dalje sumnjičavi prema Bidenovim saradnicima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo