13.10.2024 / 23:19 Svijet - Pokret otpora

Ukrajinski agent: Kako smo zapalili rovove ruskih vojnika na lijevoj obali Dnjepra

Ukrajinski agent: Kako smo zapalili rovove ruskih vojnika na lijevoj obali Dnjepra
Foto: Agencije

Ruski vojnik, kojeg su regrutirali Ukrajinci, detaljno je za britanski The Telegraph opisao kako je zapalio rovove pune Putinovih vojnika na lijevoj obali rijeke Dnjepar.

- Nastala je panika, izgubili su se u gustom dimu vatre i pod ukrajinskim granatama, rekao je ukrajinski agent, čije pravo ime The Telegraph ne spominje. Dok su pokušavali ugasiti vatru i spasiti zalihe hrane i oružja, vatra je već zahvatila većinu podzemne utvrde.

Mnogi vojnici zadobili su teške opekotine, prenosi Jutarnji.hr.

Rusa iz priče, kako tvrdi, regrutirao je Ateš (što znači vatra na krimskotatarskom), podzemni ukrajinski pokret otpora. - Dobro sam poznavao to područje budući da sam tamo bio dugo vremena. Mislim da sam svoj posao obavio dobro. Rezultati su nadmašili naša očekivanja - kazao je.

Ateš je na svom Telegram kanalu tada izvijestio kako je vatra tada ozbiljno oštetila rovove i zemunice obje jedinice, uništila nekoliko skladišta i spalila većinu zaliha. Oko 20 vojnika je navodno zadobilo teške opekline.

Ateš su osnovali etnički Ukrajinci, Rusi i Krimski Tatari na okupiranom Krimu u ljeto 2022. Sada ima više od 2000 boraca otpora koji djeluju na svim okupiranim teritorijima kao i u samoj Rusiji, a infiltrirani su duboko unutar ruske vojske.

- Stalno rastemo - rekao je glasnogovornik Ateša

Ta gerilska skupina sarađuje s ukrajinskom obavještajnom službom kao i drugim pokretima otpora, snagu crpe iz poznavanja teritorija lokalnog stanovništva i, sve više, pomoći samih ruskih vojnika, piše The Telegraph.

Ciljaju na regrutaciju Rusa koji su mobilizirani, a nikako ne žele sudjelovati na strani Putina.

- Gotovo od samog početka pridružuju nam se ruski vojnici koji pomažu u prikupljanju informacija, kako na prvoj liniji tako i u pozadini na Krimu i u Rusiji. Trenutno vidimo značajan porast broja ruskih vojnika koji se pridružuju našim redovima - rekao je glasnogovornik.

Na ratištu, rekao je glasnogovornik, Rusi daju informacije o pokretima trupa, isporukama oružja i streljiva, lokacijama komadanata i komandnim mjestima. Telegraph je razgovarao i još jednim Rusom, članom Ateša, koji živi na okupiranom Krimu u Port Kavkazu, luci u Kerčkom moreuzu, koji dijeli krimski poluotok od Rusije.

- Rekli su mi točno što trebaju. Počeo sam prenositi podatke o vremenu, lokaciji, broju vozila, količini goriva, kao i brojeve kamiona koji prevoze gorivo i mazivo te druge bitne podatke - objasnio je.

The Telegraph piše kako je upravo njegov terenski rad sve pripremio za ukrajinski napad projektilima 31. svibnja na trajektni prijelaz i skladište nafte u luci, kao i za onaj 22. augusta kada je potopljen trajekt koji je prevozio gorivo i oružje za Krim.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo