13.10.2024 / 11:31 Svijet - Odgovor Teheranu

Nakon proboja iranskih raketa, Amerikanci šalju Izraelu specijalni THAAD!

Nakon proboja iranskih raketa, Amerikanci šalju Izraelu specijalni THAAD!
Foto: U.S. Department of Defense
Američki sistem THAAD, dizajniran za presretanje balističkih projektila dugog dometa, mogao bi biti raspoređen u Izraelu, izvijestio je izraelski vojni radio. 

Ovaj potez dolazi kao dio priprema za potencijalni iranski odgovor na nedavne izraelske vojne akcije, nakon iranskog raketnog napada na Izrael.

Prema izvorima izraelske vojske, "po prvi put, američka baterija protivzračne obrane THAAD bit će smještena u Izraelu, kao priprema za mogući iranski napad".

Izvor je također naveo da je zahtjev za premještanjem sustava došao iz Izraela kako bi se naglasila regionalna sigurnosna moć i blisko savezništvo između SAD-a i Izraela.

Međutim, američki portal Axios izvještava, pozivajući se na visokog dužnosnika Ministarstva obrane SAD-a, da još nije donesena konačna odluka o postavljanju sistema THAAD u Izraelu.

Američki Pentagon zasad nije komentirao izraelske tvrdnje, no ranije su potvrdili svoju čvrstu posvećenost obrani Izraela.

Izraelski mediji KAN objavili su da uži kabinet izraelske vlade još uvijek nije glasao o mogućim odgovorima na iranske napade početkom listopada, niti je premijer Benjamin Netanyahu dobio ovlaštenje za donošenje konačnih odluka o ovom pitanju.

NBC je prenio, pozivajući se na američke dužnosnike, da je Izrael ograničio svoje opcije za odmazdu na iranske vojne i energetske ciljeve. Nema nagovještaja da će Izrael gađati iranska nuklearna postrojenja ili izvoditi atentate na ključne iranske vođe.

S druge strane, iranski dužnosnici su preko posrednika upozorili zemlje regije i Sjedinjene Američke Države da će uzvratiti u slučaju da Izrael napadne njihova naftna postrojenja, izvještava The New York Times.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo