13.10.2024 / 10:29 Svijet - Azijski giganti

Vijetnam i Kina jačaju veze, potpisali 10 sporazuma

Vijetnam i Kina jačaju veze, potpisali 10 sporazuma
Foto: X
Vijetnam i Kina potpisali su 10 sporazuma u rasponu od poljoprivredne saradnje do prekograničnih plaćanja QR kodom, tokom trodnevne posjete kineskog premijera Li Qianga Hanoju, dok dvije susjedne zemlje nastoje ojačati veze.

Kina je najveći trgovinski partner Vijetnama i ključni uvoznik njegovih proizvoda, a njihova je bilateralna trgovina skočila za 21 posto u prva tri tromjesečja u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 148 milijardi dolara, prenosi HINA.

Svečano potpisivanje slijedilo je nakon Lijeva sastanka s vijetnamskim premijerom Pham Minh Chinhom. Li i šef Komunističke partije Vijetnama, predsjednik To Lam, složili su se u subotu u pogledu jačanja ekonomskih veza i saradnje u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.

Vijetnamski premijer Pham Minh Chinh zatražio je od Kine da potakne poljoprivrednu trgovinu s Vijetnamom, otvori vrata vijetnamskim poljoprivrednim proizvodima i poboljša carinjenje na granicama, izvijestila je državna televizija Vijetnamska televizija (VTV).

"Vijetnamski premijer također je predložio da dvije zemlje sarađuju na provedbi potpisanih dokumenata o željezničkim vezama, učinkovitom razvoju moderne željeznice", izvijestila je VTV.

Dva azijska susjeda opetovano su pokazala interes za jačanjem željezničkih veza, ali nisu objavili konkretne planove ili procijenjene troškove nadogradnje veza. Glavna se ruta oslanja na tračnice koje povezuju Kunming u južnoj kineskoj pokrajini Yunnan s Hanoijem i vijetnamskim lučkim gradom Haiphongom.

Tu su željeznicu izgradili Francuzi tokom kolonizacije Vijetnama prije više od jednog stoljeća i još uvijek je u upotrebi u Vijetnamu. Kina je svoju rutu zamijenila brzim vezama.

U subotu su National Payment Corp iz Vijetnama i kineski UnionPay International potpisali sporazum o uvođenju prekograničnog plaćanja između dviju zemalja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo