13.10.2024 / 11:00 Svijet - Štit NATO-a

Poljaci otvaraju raketnu bazu, nadaju se da će presresti ruske rakete

Poljaci otvaraju raketnu bazu, nadaju se da će presresti ruske rakete
Foto: X
Uskoro se otvara raketna baza protivzračne odbrane u Poljskoj, potvrdio je ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski, izražavajući nadu da će ona biti sposobna presresti ruske rakete koje bi mogle ugroziti poljski zračni prostor.

Nakon julskog NATO samita održanog u Washingtonu, objavljeno je kako će novo američko postrojenje za odbranu od projektila na tlu Poljske uskoro postati operativno, spremno štititi saveznike u Alijansi. "Otvorit ćemo bazu protivzračne odbrane u Rezdikowu za nekoliko sedmica. To je projekt koji smo realizirali zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama", izjavio je Sikorski.

Naglasio je da Poljska trenutno vodi pregovore sa SAD-om kako bi osigurala da njihovi sistemi protivraketne odbrane mogu presretati i ruske rakete, a ne samo one koje bi mogle ugroziti Sjedinjene Američke Države. Još uvijek nije poznato kakav je odgovor Washingtona na ovaj zahtjev.

Novo američko postrojenje naručeno je od strane NATO-a u julu 2024. godine, a kao dio šireg sistema raketne odbrane Alijanse, dizajnirano je za detekciju, praćenje i presretanje balističkih projektila. Baza, koja zapošljava oko 200 ljudi, ima isključivo defanzivnu ulogu.

Poljska je dodatno pojačala oprez nakon ruskog napada na Ukrajinu 26. augusta, kada je prijavljena povreda njenog zračnog prostora. U intervjuu za Financial Times, Sikorski je naglasio kako bi Poljska trebala presretati ruske rakete još dok se nalaze iznad teritorije Ukrajine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo