13.10.2024 / 08:29 Svijet - Grade se obrane

Litvanci izlaze na izbore dok u zemlji vlada strah od ruskog napada

Litvanci izlaze na izbore dok u zemlji vlada strah od ruskog napada
Foto: Ministarstvo obrane Litve

Litvanci danas biraju novi saziv parlamenta, zabrinuti zbog rasta troškova života i potencijalne prijetnje iz susjedne Rusije, što je opozicione socijaldemokrate pretvorilo u najjaču stranku po anketama.

 

Vladajućoj koaliciji desnog centra premijerke Ingride Šimonyte pala je popularnost zbog visoke inflacije koja je prije dvije godine premašila 20 posto, pogoršanja javnih usluga i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da će Domovinska unija aktuelne premijerke osvojiti samo devet posto glasova, iza socijaldemokrata s 18 posto i populističke antiestablišmentske stranke Nemuno Ašura s 12 posto, iako će konačni oblik buduće koalicije ovisiti o izvedbi manjih stranaka. Pola saziva litvanskog parlamenta bira se proporcionalnim sistemom, pri čemu je izborni prag pet posto, a druga polovica većinskim sistemom u dva kruga.

Socijaldemokrati su zauzeli čelno mjesto u anketama obećanjem da će se uhvatiti u koštac sa sve većim jazom bogatih i siromašnih tako da će povećati porez bogatijim Litvancima kako bi se finansirala veća potrošnja za zdravstvenu zaštitu i socijalu.

Nacionalna sigurnost također je velika tema u Litvi, koja je dio istočnog krila NATO-a i Europske unije i dijeli granicu s ruskom eksklavom Kalinjingradom te s Bjelorusijom, bliskim saveznikom Moskve.

Tri četvrtine Litvanaca vjeruju da bi Rusija mogla napasti njihovu zemlju u bliskoj budućnosti, pokazala je anketa Baltijos Tyrimai/ELTA u svibnju. Sve glavne stranke snažno podupiru Ukrajinu u njezinom ratu s ruskim snagama i podržavaju rast troškova za obranu.

Litva je postavila protutenkovske barijere poznate kao "zmajevi zubi" na mostovima koji povezuju zemlju s Rusijom. Ministarstvo obrane je objavilo i da je oko drugog utvrđenog mosta preko rijeke Njemen postavljeno "vatreno oružje" kako bi se spriječio mogući ruski napad.

"Zmajevi zubi" koriste se za usporavanje tenkova i ostavljanje vozila ranjivima na napade neprijatelja. Prvi put su korišteni tokom Drugog svjetskog rata, a izrađeni su od armiranog betona.

Fotografije osvijetljenog mosta preko rijeke Njemen prikazuju desetke trokutastih betonskih blokova koji blokiraju cestu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo