13.10.2024 / 06:00 Svijet - Video

Rusi preokreću situaciju u Kursku i probijaju ukrajinske linije

Rusi preokreću situaciju u Kursku i probijaju ukrajinske linije
Screenshot: X
Ruski vojnici probili su ukrajinske linije u ruskoj regiji Kursk samo dan nakon što je američki dužnosnik izjavio da bi Kijev mogao držati to područje pod svojom kontrolom mjesecima. 

Izvori s obje strane potvrdili su ruski prodor, koji se dogodio tokom najtežih borbi na ruskom teritoriju otkako je Ukrajina započela svoje prekogranične napade u augustu.

Ukrajinski vojni kanal DeepState izjavio je da postoji rizik da ruske snage opkole ukrajinske jedinice iako je kasnije naveo da su borbe u Kursku "teške, ali pod kontrolom".

"Neprijatelj je probio lijevi bok ukrajinske odbrambene grupe u Kursku", objavio je kanal.

"Na rubu smo još jednog problema zbog upornog ponavljanja grešaka", dodaje se.

Rybar, ruski vojni kanal na Telegramu, objavio je da ruske snage postižu konkretne rezultate u nekoliko sektora.

Video objavljen na ruskim Telegram kanalima pod naslovom "Obavijest 155. gardijske brigade Pacifičke flote" prikazuje teško ozlijeđene ukrajinske vojnike s krvlju na licima, vezane za stolce u nekom podrumu, a zatim tijela desetaka ukrajinskih pješaka u šumi.

Autentičnost snimki nije potvrđena, a ruski vojni blogeri tvrde da su marinci iz 155. gardijske brigade Pacifičke flote sudjelovali u borbama oko okruga Gluškovo u Kursku, gdje je navodno većina ukrajinskih snaga pregažena.

"Ukrajinske snage još su prisutne samo u jednom jarku... kao i u malom dijelu šume južno od željezničke pruge", rekao je Rybar. Distrikt Gluškovo nalazi se zapadno od Sudže, ruskog grada pod ukrajinskom kontrolom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo