12.10.2024 / 12:45 Svijet - Jakarta

Indonezija na Istočnoazijskom samitu uputila poziv zemljama da priznaju državu Palestinu

Indonezija na Istočnoazijskom samitu uputila poziv zemljama da priznaju državu Palestinu
Foto: FENA

Potpredsjednik Indonezije Maruf Amin pozvao je zemlje učesnice 19. Istočnoazijskog samita održanog u okviru skupa Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) da priznaju državu Palestinu, prenosi Anadolu.

Kako navodi "Antara News", potpredsjednik Indonezije Amin je na skupu u Vientianeu, glavnom gradu Laosa, rekao da se međunarodno pravo ne smije provoditi selektivno.

- Ako se ovako nastavi, bojim se da će nastati mnogo novih sukoba - upozorio je.

Amin je naglasio da rješenje o dvije države treba da bude glavni model za rješavanje palestinskog pitanja i pozvao je zemlje učesnice samita da zvanično priznaju državu Palestinu.

- Palestinski narod se i dalje suočava s nepravdom i humanitarnim krizama. Sukob se proširio i na mjesta izvan Gaze i Zapadne obale. Hoće li se dozvoliti da se nastave brojna kršenja međunarodnog prava poput ovih? - rekao je.

Istočnoazijskom samitu prisustvovali su predstavnici zemalja članica ASEAN-a, uključujući Indoneziju, Maleziju, Singapur, Vijetnam i Laos, te zvaničnici Kine, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Rusije, Japana, Australije, Indije, Južne Koreje i Novog Zelanda.

Od ovih zemalja, SAD, Singapur, Mijanmar, Japan, Australija, Južna Koreja i Novi Zeland zvanično ne priznaju državu Palestinu.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo