12.10.2024 / 12:26 Svijet - Kiril Marichkov

Bugarski pjevač preminuo na pozornici: Uprkos brzoj intervenciji, nije mu bilo spasa

Bugarski pjevač preminuo na pozornici: Uprkos brzoj intervenciji, nije mu bilo spasa
Foto: Screenshot / YouTube
Bugarski rock pjevač Kiril Marichkov preminuo je u 80. godini života, u mjestu Selanovtsi gdje je trebao nastupiti s bendom The Foundation.

Tokom probe za koncert mu je pozlilo, a njegova ekipa je pozvala hitnu pomoć koja je stigla za tačno sedam minuta, pišu bugarski mediji.

No, uprkos brzoj reakciji ljekara nije mu bilo spasa, preminuo je tokom reanimacije. Njegova porodica tvrdi da je muzičar oduvijek želio umrijeti na taj način, dok je na pozornici.

Jedno od posljednjih Marichkovljevih nastupa bilo je sa Zakladom na završnom događaju Festivala umjetnosti Apollonia u Sozopolu.
Rekao je da mu je taj koncert poseban jer mu je prvi nakon bolesti koja ga je pet mjeseci udaljila s pozornice. Na kraju koncerta direktorica Apolonije Margarita Dimitrova uručila mu je statuetu Apolonije koja se tradicionalno dodjeljuje umjetnicima koji su učesvovali na Festivalu tokom svih 40 godina postojanja.

Kiril je rođen je u Sofiji 30. oktobra 1944. Od malih nogu je svirao klavir, klarinet te gitaru i bas gitaru. Studirao je inženjerstvo i rekao je da je obuka za inženjera, a ne za muzičara bila greška njegovog života.

Godine 1967. bio je jedan od osnivača grupe The Shturtsite (Cvrčci) koji su decenijama ostali iznimno popularan rock sastav. Muzicirali su i nastupali 30 godina, izdali 12 ploča i imali bezbrojne turneje. Imao je i dva solo albuma: Zodia Shturets (Znak cvrčka) i Želim reći.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo